schadelijke discussies

Veel gestelde vragen

Veel stellen vinden het moeilijk om naar een relatiecoach of in relatietherapie te gaan. Ze schamen zich, zijn angstig over mogelijke uitkomsten, zijn bang de schuld te krijgen…

Echter, vaak is het zo dat problemen tussen partners niet wijzen op een slechte relatie of op een tekort aan liefde. Het zijn juist niet de problemen die de partners ongelukkig maken, maar de oplossingen die ze kiezen om deze problemen te overwinnen.

Het gaat nu al een tijd niet goed in je relatie. Je zoekt op het internet naar oplossingen; wellicht is relatietherapie of een goede relatiecoach de oplossing? Wat doet dan zo’n relatiecoach, wat kan ik verwachten? Hoe vind ik een goede relatiecoach voor ons?

Hieronder geef ik wat antwoorden op veel gestelde vragen.

1. Wat is het beste moment om een relatiecoach te raadplegen?

Een goed moment om een relatiecoach te spreken is als je merkt dat er regelmatig wrijving ontstaat, zaken waar jullie beiden het niet over eens kunnen worden.  Jullie hebben regelmatig ruzie over dezelfde onderwerpen. Ook als je merkt dat je juist onderwerpen gaat mijden, je durft er niet over te beginnen (verschillende beleving van intimiteit, seksualiteit bijvoorbeeld).  Kortom, als je merkt dat je de verbinding met je partner aan het verliezen bent.

Mijn ervaring is dat het goede moment om naar een relatiecoach te gaan vaak veel eerder is dan dat stellen nu doen. Ze wachten (te) lang. Het goede moment is waarschijnlijk nu!

2. Kan een relatiecoach ons wel helpen?

Wat kan een relatiecoach wel, wat we zelf niet kunnen? Ik ken mijn eigen partner toch het beste..?

Dit lijkt zo te zijn, maar blijkt in de praktijk een vergissing. In een relatie is het heel moeilijk om zelf de patronen te herkennen. Jullie zijn er namelijk beide onderdeel van. Je ziet altijd wat die ander doet, niet wat je eigen aandeel is. Ja maar jij…! Veel mensen vragen mij dan ook hun partner begrip bij te brengen, hem/haar te veranderen, hem/haar aan te wijzen als de grootste oorzaak van de problemen.

Een goede relatiecoach begeleidt jullie beiden naar inzicht in jullie patronen. Hoe deze patronen door jullie zelf in stand worden gehouden en ook hoe jullie zelf hieruit kunnen komen. De oplossing komt uit jullie zelf. Tevens kan de coach jullie tonen wat jullie eigen aandeel is. De relatiecoach zal uitleggen dat elke relatie een reflectie is van de relatie die je hebt met jezelf. Begin dus bij jezelf.

 3. Wat doet een relatiecoach nog meer?

Een goede relatiecoach begeleidt jullie in het vinden van jullie eigen oplossingen.  Dit klinkt wat vaag, maar dat is het niet. Denk maar aan de coach van een sport-team. Samen bepaalt hij de strategie om het doel te behalen, daarna zorgt hij dat het team deze strategie uitvoert. Het doel, dat bepalen jullie zelf.  Bijvoorbeeld, het weer in verbinding komen met elkaar, beter met elkaar leren communiceren, de draad oppakken nadat er sprake is geweest van vreemdgaan, hoe weer intimiteit te vinden na de geboorte van kinderen, enz.

Een goede relatiecoach maakt samen met jullie een plan. Middels gesprekken, oefeningen en huiswerk biedt hij jullie de juiste handvatten om samen de verbeteringen door te voeren in jullie relatie.

4. Kan een relatiecoach het gevoel herstellen?

Het gevoel dat je voor een ander voelt is geheel van jou. Een ander, dus ook een relatiecoach, kan dat gevoel niet herstellen. Dat kan jij alleen zelf.  Een relatiecoach kan wel veel duidelijkheid verschaffen, misverstanden opruimen, projecties duidelijk maken, vooroordelen verhelderen. Als je midden in een relatiecrisis zit, is het bijna onmogelijk om dit zelf te kunnen. Een crisis is vaak een opeenstapeling van problemen die al geruime tijd aanwezig zijn, de beruchte druppels in de emmer. Voor jou is het een volle emmer, voor een goede relatiecoach een verzameling druppels.

Het echte gevoel van liefde raak je niet zomaar kwijt, het kan wel vertroebeld zijn. Een relatiecoach kan helderheid brengen, waardoor jij weer bij je gevoel kan komen.

5. Hoe kies ik een relatiecoach die bij ons past?

Allereerst is het belangrijk dat je een klik hebt met de coach. Vraag dus altijd om een kennismakingsgesprek of een intakegesprek. Het gevoel moet goed zijn. Als stel wil je dat jullie allebei goed gehoord en gezien worden, dat jullie mogen zijn wie je bent, dat de coach zonder oordeel kan luisteren. Dat er geen schuldige wordt aangewezen. Je wil het gevoel hebben dat de relatiecoach tot de kern van jullie probleem kan doordringen. Dit kan soms confronterend zijn. Belangrijk is dus, dat jullie je volkomen veilig voelen!

Daarnaast is het belangrijk dat de relatiecoach goed is opgeleid, op HBO niveau of hoger. Dit maakt dat de coach een stevige kennis-basis heeft.  Tot slot, een relatiecoach is iemand op wiens schouders je moet kunnen staan; het is dan belangrijk dat deze (veel) levenservaring heeft.

6. Is er een verschil tussen een relatietherapeut en een relatiecoach?

Over dit onderwerp heb ik een speciale blog geschreven.

Coaching is een opbouwende manier van, geweldloos, communiceren. In plaats van het monologe ‘vertellen wat te doen’, zal hij veel meer vragen stellen en reflecteren. Een coach zal vaak meer ‘meedoen’ dan strikt observeren. De grens tussen relatietherapie en relatiecoaching is echter vaag. Vaak zit het verschil in de vooropleiding en de achtergrond van de betreffende persoon.

7. Wordt relatiecoaching vergoed?

Relatiecoaching gaat niet over een medisch probleem. Als er een dergelijk probleem aan de orde komt tijdens het coachingstraject, dan zal de coach doorverwijzen naar bijvoorbeeld een huisarts. De kosten van relatiecoaching worden voor zover ik weet niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Ook niet als je door de huisarts wordt doorverwezen. Het is een goed idee om dit bij je eigen ziektekostenverzekeraar na te vragen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...