“Wij vrijen uit liefde”, zo heb ik lang geleden geleerd. Prachtig natuurlijk, maar als relatiecoach weet ik inmiddels wel beter. Tuurlijk, vrijen is onlosmakelijk verbonden met een liefdesrelatie. Naast liefde, zijn er ook vele andere motieven waardoor mensen vrijen met elkaar.  Deze motieven behoren tot de realiteit en vormen geen uitzondering.

Inmiddels weet ik dat de ideale manier van seksueel op elkaar zijn ingespeeld een illusie is. Seks is een spanningsveld, waar maar moeilijk over gesproken kan worden. Als een stel merkt dat de motieven om met elkaar te vrijen uiteenlopen, kan er strijd ontstaan. Soms komen zij er zelf niet uit. “Wij vrijen uit liefde of wij vrijen niet”. O ja, is dat zo? Vertel…

Veel voorkomende motieven

Er zijn veel voorkomende motieven die mensen aanzetten tot vrijen. Ik zal er een aantal noemen en kort bespreken.

  • Vrijen uit liefde. Voor veel stellen is liefde het uitgangspunt. Liefde en passie zijn noodzakelijke voorwaarden. Hier zit ook een gevaar in. Ideale liefdesmomenten zijn zeldzaam. Wanneer het gevoel van liefde en passie niet volledig aanwezig is, wordt het vrijen dus zeer beperkt.
  • Vrijen om de partner een plezier te doen. Nog steeds is het, met name voor vrouwen, lastig om ‘nee’ te zeggen. Gelukkig zijn er steeds meer stellen die hierover met elkaar kunnen praten. Vrijen om de ander een plezier te doen kan in goed onderling overleg ook een teken van liefde zijn. Communicatie is essentieel.
  • Vrijen om het goed te maken. Het uitpraten van een ruzie kan heel lastig zijn. Veel stellen hebben een manier gevonden om zich met elkaar zonder woorden te verzoenen.
  • Vrijen uit angst de partner te verliezen. Dit motief komt veel voor bij stellen met een langere relatie. Vooral als één van de twee partners structureel veel minder zin heeft dan de ander. Men is dan bang dat deze zal weglopen.
  • Vrijen om ‘terug te slaan’. Als één van beide partners is vreemdgegaan, kan er bij de ander een gevoel ontstaan van terugslaan. Deze partner gaat bewust op zoek naar iemand om mee te vrijen als wraak, om de pijn terug te doen.
  • Zin om klaar te komen; lust. Zowel mannen als vrouwen kunnen sterke lichamelijke druk beleven om klaar te komen. Vaak vormt deze lichamelijke druk een sterk motief om te vrijen en kan losstaan van liefde.
  • Vrijen om te ontspannen. In onze huidige tijd staan veel mensen onder spanning en ervaren stress. Vrijen kan een goede manier zijn om te ontladen. Voor anderen is deze stress juist een enorme belemmering en lukt het vrijen juist niet.
  • Vrijen om zwanger te worden. Zeker, essentieel voor de voortplanting. Vroeger daarvoor enkel toegestaan. Bij stellen waarbij het zwanger worden niet meteen lukt, kan dit een beladen motief worden. Vrijen kan nu als een noodzakelijke activiteit worden beleefd, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de latere seksuele relatie.

Vanzelfsprekend zijn er nog vele andere motieven te bedenken. Dit om aan te geven dat enkel vrijen uit liefde waarschijnlijk niet bestaat.

Motieven verschuiven

Vele motieven van vrijen verschuiven tijdens de loop van de relatie. Als mensen ouder worden komen andere motieven naar boven dan in het begin van de relatie. Sommige motieven verbergen drijfveren die veel dieper liggen. Veel stellen zijn zich daar vaak onvoldoende van bewust. Het zich bewust worden van deze drijfveren kan stroef lopende seksualiteit in de relatie al verbeteren. Wat tevens belangrijk is, is om alle motieven met mildheid te beoordelen. Het veroordelen zorgt voor spanning, strijd, onbegrip en een verstoorde seksuele relatie.

De beste seksuele relatie

Stellen met de beste seksuele relatie, hebben vaak meerdere motieven om met elkaar te vrijen en ver- of beoordelen deze motieven niet van elkaar. Door verschuiving en wisseling van motieven vrijen deze paren ook anders. Zo vermijden zij de sleur, waar anderen zo over klagen. Vrijen deze paren uit liefde? Ook!

Lees ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS Gids voor Stellen

Leestip: Liever Vrijen

 

 

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...