Vreemdgaan, een thema van alle tijden. Eén van beide partners heeft tegen de gemaakte afspraken in, fysiek, seksueel of intiem contact gehad met een ander. Vreemdgaan veroorzaakt veel stress in de relatie. Hoe kun je met zo’n relatiecrisis omgaan?

Ondanks het taboe, komt vreemdgaan veel voor. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40 procent van de Nederlanders wel eens is vreemdgegaan. De positieve energie, de seksuele aantrekkingskracht, je (weer) gezien en aantrekkelijk voelen, wordt vaak als reden gegeven.

Toch praten wij hier niet graag openlijk over. Schuldgevoelens en de angst voor de gevolgen zijn groot.

Vertrouwen verstoord, hoe verder

In mijn praktijk zie ik regelmatig wat de gevolgen van vreemdgaan voor je relatie kunnen zijn. Het vertrouwen in je partner en in de relatie is verstoord. Dit is niet zomaar hersteld! Niet zozeer het feit dat de partner is vreemdgegaan wordt als meest pijnlijk ervaren. Met name het gelieg en bedrog zijn uiterst kwetsend. De pijn is nog groter als er vermoedens zijn geweest over het vreemdgaan die stelselmatig zijn ontkend.  Voor de bedrogen partner is het extra wrang als zij/hij er zelf achter komt.

Regelmatig komt het voor dat het een tijd duurt voordat de affaire of flirt aan het licht komt. Meestal voelt de bedrogen partner intuïtief wel aan dat er iets niet klopt. Kleine details die opvallen.  Toch durft niet iedereen te luisteren naar zijn of haar intuïtie. Dit heeft te maken met de consequenties. Somt lijkt het veiliger om te doen alsof er niets aan de hand is. Dan kan het leven doorgaan zoals het was. Tot het moment komt dat je er niet meer onderuit kunt.

De schok is groot als je ontdekt dat je partner tegen je gelogen heeft. Soms voor langere tijd. Voor sommige stellen betekent het vreemdgaan het einde van de relatie. De pijn is te groot en het vertrouwen te beschaamd. Echter, met wat begeleiding komen de meeste stellen deze relatiecrisis te boven. Wat is hiervoor nodig?

Nieuwe richting kiezen

Eén van de belangrijkste zaken is dat je jezelf en je partner de tijd gunt en afwacht tot de ergste emoties zijn gezakt. De primaire reacties die ontstaan na de ontdekking van het vreemdgaan, zijn niet nuttig om beslissingen op te baseren. Neem geen overhaaste beslissingen, uit elkaar gaan kan altijd nog. Het is heel normaal om gevoelens van ongeloof, woede, verdriet en eenzaamheid te ervaren. Ze horen erbij en maken deel uit van het verwerkingsproces, wat zeker enige tijd duurt.

Ook als je degene bent die is vreemdgegaan, is het zinvol alle tijd te nemen om de consequenties van je daden te onderkennen. Je wordt nu geconfronteerd met de realiteit en het verdriet en de pijn van je partner. Ook kun je overmand worden door schuldgevoelens.

Uiteindelijk ontkom je er niet aan om met elkaar in gesprek te gaan. Het is belangrijk om te bespreken hoe jullie de relatie willen voortzetten. Dat jullie overeenstemming bereiken over een gezamenlijke relatiedoelstelling. Essentieel is dat jullie bereid zijn te leren van het verleden en de periode van vreemdgaan te zien als kans om de relatie opnieuw in te richten. Het is fijn om samen nieuwe relatiedoelen te stellen, dat geeft richting.

Communicatie belangrijkste succesfactor

Binnen liefdesrelaties is een goede communicatie een van de belangrijkste succesfactoren. Goed (leren) communiceren is dus van groot belang. Actief luisteren, de ander erkennen en jezelf oprecht uitspreken zijn hierbij essentieel.

Door actief te luisteren en de ander te erkennen schep je een basis van veiligheid die nodig is om jezelf kwetsbaar op te stellen en je werkelijk uit te spreken. Zodoende kunnen jullie bij elkaar je relatiewensen onderzoeken en kenbaar maken. Belangrijk is hierbij je steeds af te vragen: ‘Wat kan ik doen om deze negatieve cirkel te doorbreken?’ De neiging bestaat immers om naar de ander te wijzen. Het is veel gemakkelijker om de ander verantwoordelijk te maken voor een verandering in jullie relatie.

Houd de kracht bij jezelf en neem je eigen verantwoordelijkheid. Onderzoek wat elkaars behoeften zijn en of je hier rekening mee kunt en/of wilt houden.

Seksuele behoeften

Wellicht een lastig onderwerp, maar bespreek elkaars seksuele behoeften uitvoerig. De rol van seks en de manier van vrijen binnen een relatie verandert in de loop der jaren. Je kent elkaar inmiddels goed, je hebt elkaars leuke en minder leuke kanten ontdekt en er zijn ook andere aspecten die hun aandacht opeisen, zoals carrière,  je sociale leven, sport en hobby’s, familie.

De tijd en aandacht voor elkaar verandert volledig als er kinderen zijn. Toch hebben weinig stellen een goed gesprek met elkaar over het veranderen van elkaars seksuele behoeften. En het is een mythe dat als je maar van elkaar houdt, seks spontaan gebeurt en dat zin er altijd vanzelf is. Zin maken en oprechte aandacht aan elkaar schenken, is zeker een optie die het overwegen waard is!

Vergeven

Tot slot, durf de ander en jezelf te vergeven voor wat er gebeurd is. Vergeving is een belangrijke sleutel naar een nieuw begin. Zo kan uit de crisis van het vreemdgaan een nieuwe toekomst voor je relatie ontstaan!

Lees ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS Gids voor Stellen

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...