Lange tijd zijn we aan huis gekluisterd geweest. De hele dag samen. Familie, vrienden en werk op social distance. Dit is een is serieuze test voor ons en onze relatie geweest. Nu kunnen de deuren gelukkig weer open.

Is er schade aan de relatie opgetreden? Een relatiecrisis; hoe voorkom ik deze?

Vat frustratie

Het gebeurt vanzelf; het vat met frustratie raakt langzaam vol en kan gaan overstromen. Denk niet: dat overkomt mij niet. We zijn ongemerkt allemaal heel druk met de verwerking van de informatie over het coronavirus. Iedereen probeert de angst en de onzekerheid die het virus toch met zich meebrengt een plaats te geven. Wel of niet vaccineren, corona pas, testen, toegang of niet…De stress bouwt zich bij iedereen op. Deze uit zich eerst in lichamelijke spanning en ongemak: buikpijn, misselijkheid, een stijve schouder, dodelijke vermoeidheid. Geen wonder dat het lontje steeds korter wordt.

Frustratie geaccepteerd

Sommige mensen zeggen mij dat ze de situatie en de frustratie hebben geaccepteerd. Ze zeggen wel dat ze het beste ervan maken, maar ondertussen zijn ze in hun hoofd voortdurend de stress aan het verwerken, de hele dag lang. De gebruikelijke kanalen van stress-verwerking zijn er lang niet geweest: lekker een terrasje pikken, barbecue met vrienden, sportschool, een dag werken zonder de kinderen, de vrijdagmiddagborrel.

Dit ritme is nu niet meteen weer terug…

Wat is de schade van deze stress voor jouw relatie? Hoe voorkom ik een relatiecrisis?

Communicatie essentieel

Communicatie is nu essentieel. Luisteren naar elkaar en de juiste woorden gebruiken, weg blijven uit nutteloze discussies, is nu erg belangrijk. Wat wil mijn partner mij duidelijk maken? Luister naar de ander zonder meteen een oordeel klaar te hebben. In de praktijk valt dit niet mee!

Uit gevoelens en gedachten

Zo is het ook belangrijk een onderscheid te maken tussen je gevoelens en gedachten. Vele van ons vinden het moeilijk om gevoelens onder woorden te brengen. “Ik heb het gevoel alsof ik tegen een muur sta te praten”, brengt geen gevoel over maar een gedachte. Er zit echter wel veel gevoel onder deze uitspraak! Het tonen van onze kwetsbaarheid kan juist nu conflicten helpen oplossen. Het vinden en uiten van de goede woorden is hierbij essentieel.

Neem verantwoordelijkheid

Tevens blijf verantwoordelijk voor je eigen gedrag en gevoelens.

“Niet door de dingen die gebeuren raken wij  verontrust, maar door de wijze waarop we ernaar kijken’, leerde Epictetus ons ooit.

Als je partner met een negatieve boodschap komt, bijvoorbeeld “Ik eet vanavond niet thuis maar bij een collega’, kun je hier op verschillende manieren mee omgaan. Je kunt reageren door “Daar baal ik van, jouw collega’s gaan altijd voor mij!’ Beter is, “Ik ben teleurgesteld dat je niet thuis komt eten, ik had me verheugd op een avond met z’n tweeën”.

Door je eigen behoeften, verlangens, verwachtingen of gedachten te erkennen, accepteer je deze verantwoordelijkheid en leg je de schuld niet bij die ander. Zo blijf je weg van de tegenaanval of zelfverdediging.

Ben duidelijk

Duidelijk zijn in wat je wel wil in plaats van wat je niet wil, helpt hierbij ook. Vaak gebeurt het dat wat je zegt niet altijd is wat wordt gehoord. Dan is het handig om na te gaan of je boodschap is gehoord zoals bedoeld. “ Wil je me een knuffel geven?”, is duidelijker dan “Je raakt me nooit meer eens lief aan..!”

Corona quarantaine als relatietest

De corona quarantaine kan zo de ultieme relatietest zijn geworden. Het oefenen in goede communicatie zorgt ervoor dat je je relatie nu anders kan beleven. Niet het krijgen van gelijk of het veranderen van gedrag is belangrijk.

Wel luisteren en gehoord worden.

Samen bouw je zo een relatie die gebaseerd is op gelijkwaardigheid en eerlijkheid, waarin plaats is voor de wensen en verlangens van beiden.

Zo kun je nu je relatie verbeteren en de rest van je leven veranderen. Zo kun je een relatiecrisis voorkomen en is de corona quarantaine toch nog ergens goed voor geweest!

Wil je ook een betere communicatie in je relatie?

 

>>Aarzel niet en boek een gratis coachgesprek<<

 

Zie ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS GIDS voor STELLEN.  Nieuwsgierig hoe je weer in verbinding kan komen? Neem contact op om kennis te maken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...