Je bent verliefd geworden op een ander dan je eigen partner.

Het komt regelmatig voor, mensen die worstelen met verliefdheid voor een ander. Het zet je leven behoorlijk op zijn kop. “Ik ben verliefd op een ander, wat nu?”

Durven te vertellen

Mensen die verliefd zijn geworden op een ander durven het hun partner vaak niet te vertellen. Onzekerheid, verwarring, schaamte, angst voor de eventuele consequenties, allerlei gedachten en gevoelens spelen een rol.

Het zal vanzelf wel zal overgaan, denken ze. Vervolgens gebeurt dit niet. Het kan zelfs zo zijn dat de verliefdheid overgaat in houden van. Zeker als de verliefdheid wordt beantwoord, wat niet altijd het geval is.

Verliefd worden is eigenlijk het fijnste gevoel wat er bestaat. En zolang we geen relatie hebben, is het een grote wens van iedereen om verliefd te worden. Eenmaal een relatie aangegaan, dan hopen we dat het gevoel van verliefdheid op deze partner blijft bestaan voor de rest van ons leven. Dat dit niet altijd lukt, dat weten wij allemaal.

Een grote worsteling gaat ontstaan. Een gedachte vormt zich: “Eigenlijk ga ik vreemd, maar zo voelt het helemaal niet. Ik houd nog steeds van mijn partner, maar ook van die ander”.

Deze worsteling wordt groter naarmate je steeds meer essentiële informatie voor je partner achterhoudt. Je partner voelt dit vaak, maar begrijpt niet wat er aan de hand is. Je verhalen kloppen niet meer, er is duidelijk sprake van een geheim. Een vertrouwensbreuk ligt op de loer en zo kan er serieuze schade en verwijdering ontstaan.

Anderen kiezen ervoor meteen te vertellen aan hun partner wat er aan de hand is. Soms met horten en stoten. Dit leidt wel eens tot drama’s, maar vaak ook tot goede gesprekken. Gesprekken die gaan over je diepste gevoelens en behoeften. Die dus alles zeggen over jezelf.

Verliefd op een ander, wat betekent dit voor jou en je relatie?

Veel mensen denken dat dit betekent dat je huidige relatie niet goed (meer) is. “Anders zou je er niet voor open staan”, zo redeneert men. In sommige gevallen zal dit ook best wel zo zijn. Ook zijn er veel mensen die heel tevreden zijn met hun relatie en die toch verliefd worden op een ander.

Deze verliefdheid betekent vaak dat iemand een stukje in jou raakt. Een stukje dat nog niet is ontgonnen, iets van jezelf dat je wellicht wil of zelfs moet ontwikkelen. Het kan zo zijn dat iemand totaal anders is dan jij zelf bent en daardoor word je uitgedaagd iets bij jezelf te ontdekken of te ontwikkelen. En het komt ook voor dat diegene juist hetzelfde is als jij, je bevestigt en stimuleert dat je je aan het ontwikkelen bent.

Dat mensen verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht komt hierbij ook regelmatig voor.

Toestaan van gevoelens

Nu komt het er op aan. Om te onderzoeken wat dit allemaal betekent, heb je ruimte nodig. Mag je van jezelf deze ruimte nemen?

Vaak probeer je je te verzetten tegen al deze verwarrende en tegenstrijdige gevoelens. Je wil niet verliefd zijn, opgezadeld zitten met dit gedoe. Je wil je partner en je gezin geen pijn doen. En hoe vertel je dit aan diegene op wie je verliefd bent?

Vraag blijft dan, hoe ga je dan om met deze gevoelens?

Dit blijft een moeilijke vraag. Naast dat ze leuk zijn en energie geven, zijn deze gevoelens vaak ook lastig en heel verwarrend.

Vaak speelt mee het oordeel dat er op rust. Mag je er uiting aan geven? Met wie kan ik hierover praten? Wat vindt en voelt mijn partner allemaal? Wat zal mijn omgeving al niet denken?

Vaak blijkt wel, alles wat aandacht krijgt groeit. Hoe meer je met deze verliefdheid bezig bent, hoe intenser deze wordt.

In sommige relaties geven mensen elkaar de ruimte om te ontdekken welke behoeften onder deze gevoelens van verliefdheid liggen. Soms bestaat er zelfs de mogelijkheid om ook met die ander een relatie aan te gaan, zoals bij polyamorie.

Verliefd zijn op een ander is ingewikkeld. De gevoelens zijn heftig, verlangens zijn sterk en kunnen ons helemaal in beslag nemen. Met alle gevolgen van dien. We doen daarmee de eigen partner vaak tekort. Je partner voelt zich verwaarloosd en voelt een enorm gemis.

Het zoeken naar balans is daarom erg belangrijk. Open, eerlijk praten en echt luisteren naar elkaar is nu essentieel. Tevens is het erg belangrijk leuke dingen met je partner te blijven doen, ook het hebben van seks en intimiteit.

Herken je jezelf in het hierboven beschreven? Ben je verliefd op een ander en weet je niet wat je moet doen? Relatiecoaching kan helpen! Aarzel niet en maak een afspraak.

 

>>Maak kennis met Marc<<

 

Boekentip: Love unlimited, Leonie Linssen

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...