De laatste maanden heb ik het steeds meer; dat verlangen naar liefde. Een jaar (ja inmiddels al een jaar..!) geleden was het heel normaal om veel mensen te ontmoeten. Familie, vrienden, kennissen, collega’s. Mensen met wie je van alles kon delen, waar je je me verbonden voelde. Ik mis deze contacten en ik merk dat ik niet de enige ben. Veel mensen verlangen weer naar liefde. Dat kan ook niet anders; liefde vormt de kern van wie wij zijn.

Zo starten ook alle relaties, uit (een verlangen naar) liefde. Dit gevoel van liefde is één van de mooiste ervaringen in je leven. Toch vinden veel stellen het moeilijk dit gevoel van liefde in hun relatie goed te houden. Waar ligt dit nu aan?

Inzicht door middel van een Relatie-test

Veel stellen zijn in een patroon geraakt, wat hen ervan weerhoudt de liefde te leven die zij ooit deelden. Ze verlangen nog steeds naar liefde, maar zijn de manier van geven en ontvangen kwijt geraakt. Wat hieraan te doen?

Om mensen inzicht te geven in waar ze de verbinding met elkaar verloren hebben, bied ik via mijn website de Relatie-test aan. De stellen die deze test invulden en waarmee ik vervolgens mocht werken, zagen zonder uitzondering een wezenlijke en blijvende verbetering in hun relatie. Een prachtige ontdekking! De relatie-test geeft een soort logische diagnose, duidelijke handvatten. Verdere begeleiding brengt fantastische resultaten.

Het komt goed als je openstaat

Eén van mijn meest essentiële ervaringen is, dat het goed komt wanneer twee mensen echt openstaan voor contact. Juist het niet openstaan, het uit contact zijn, zorgt voor problemen.

Ook is het mij duidelijk geworden dat echt werken aan de relatie betekent, dat je ook werkt aan jezelf. Aan jezelf en ook samen. ‘Wat kan ik doen aan problemen met mijn partner?’ ‘Aan jezelf werken,’ zegt dan menig therapeut. Natuurlijk is werken aan jezelf belangrijk. Als echter één van de twee partners veel aan zichzelf werkt, terwijl de ander blijft doorgaan op oude voet, dan ligt een scheiding voor de hand.

Ondanks het hevig verlangen naar liefde, blijkt het voor veel stellen moeilijk om een liefhebbende en langdurige relatie te hebben. In Nederland blijkt volgens het CBS dat meer dan een derde van de huwelijken en geregistreerde partnerschappen eindigt in een echtscheiding.

Kwaliteit van de relaties

Hoe staat het met de kwaliteit van de relaties die wel stand houden? Regelmatig kom verdrietige voorbeelden tegen. Bijvoorbeeld de relatie waarbij de partners zich volledig richten op de gezinsorganisatie, zoals de opvoeding van de kinderen, het huishouden, contact met de familie, etc. Ze leven min of meer vreedzaam naast elkaar onder hetzelfde dak en lijken hun leven goed op de rit te hebben. Echter, vaak zijn zij van elkaar vervreemd, weg zijn de dagen vol passie, lange gesprekken, intimiteit en emotionele verbinding.

Of stellen die elke dag ruzie maken, maar ondanks de vele conflicten toch bij elkaar blijven. Ze kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar. Opposites attract, zeggen ze dan, ja, ja…

Als laatste voorbeeld van een beklemmende relatie is die waar de één de baas speelt over de ander. De narcistische man of bitch-vrouw. Gelijkwaardigheid is hier ver te zoeken.

Veel mensen gaan lang door met lijden onder beschadigende of lege relaties, en hun eventuele kinderen met hen. De kosten hiervan zijn hoog…

Een liefhebbende en vervullende relatie opbouwen

Waardoor is het voor de meesten van ons zo moeilijk om een liefhebbende en vervullende relatie op te bouwen? Allereerst hebben wij tegenwoordig zeer hoge verwachtingen van het leven en dus van onze relatie. Het moet allemaal perfect zijn. Waar wij vroeger een heel dorp voor nodig hadden, komt nu samen in één persoon. Samen praten, samen ravotten, samen dezelfde hobby, samen werken, samen het huishouden, samen een gezin, samen sporten, samen vrijen…

Ondanks het belang van deze complexe relatie, hebben velen van ons essentiële vaardigheden niet geleerd. Het helpt om elkaar te respecteren en goed met elkaar te communiceren. Het is belangrijk om je eigen behoeften te uiten en naar de behoeften en wensen van je partner te luisteren. Met elkaar te kunnen onderhandelen.  Mij heeft niemand dat voorgedaan, bij jou wel..?

Liefde gaat over geven

Liefde gaat over wat we de ander geven. Dus is het belangrijk te weten wat we de ander dan moeten geven. De relatie-test is een middel om te onderzoeken waar de verbinding bestaat en waar deze verloren is gegaan. Ook is het nodig dat we empathisch zijn. Dat we kunnen voelen en luisteren en zo begrijpen wat de ander nodig heeft. Zo kun je een ander liefhebben, een band smeden, echte verbinding aangaan. Mijn doel is om deze verloren verbindingen duidelijk te maken en samen met jullie deze te herstellen.

Geef de hoop nooit op

Soms lijkt het een verloren zaak. Toch, geef de hoop nooit op! Als je echt van je partner houdt of gehouden hebt, als je samen hebt ervaren hoe het is om innig verliefd te zijn, dan kun je leren opnieuw lief te hebben. De bron van jullie liefde is dan niet verdwenen, maar onder een laag vuil geraakt. Tijdens enkele sessies leer je deze bron weer schoon te maken. Jullie verlangen naar liefde wordt weer beantwoord; de mooiste ervaring van je leven.

Tip: download de GRATIS Relatie-test en boek een afspraak

Lees ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book

Boekentip: Bosch, I. (2015) Onze Liefde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...