Samen op vakantie! Het lijkt er sterk op dat het weer kan! Je verheugt je er misschien al meer dan een jaar op. Zon, zee, strand. Mooie steden, musea, terrasjes, lekker eten.  Bergen beklimmen, fietsen, varen, wandelen. Op reis of op de camping voor de caravan… Het fijnste wat er is, toch? Blijkbaar niet, bij veel stellen overleeft de relatie de vakantie niet. Samen op vakantie; hoe overleeft je relatie?

De voorbereiding

Bij de meeste stellen is meestal één van de twee bezig met het de voorbereiding. Zit in het uitzoeken en plannen maken voor hem al de eerste voorpret,  voor haar kan de benauwdheid nu al toeslaan. “Nee toch zeker, een primitieve huttentocht, door de bergen? Dacht het niet..!”

Het is belangrijk om vooraf af te stemmen wat de behoeftes zijn van alle vakantiegangers. Zeker in een gezin kan dit nog wel eens heel lastig zijn.  Wat is vakantie voor jou? Wil je stadjes bezoeken of je boek nou eindelijk eens uitlezen? Wil je leuke dingen doen met je kinderen of ben je vooral blij als ze zichzelf vermaken. Kamperen of een vliegvakantie? Doen we alles samen of is er ook ruimte voor alleen-zijn? Net als thuis hebben we op vakantie te maken met verschillende verwachtingen en behoeften. Als je daar thuis niet over praat, is de kans groot dat de irritaties op vakantie snel op zullen lopen.

Tijdens de vakantie

Nog moe van ander en een half jaar corona-gedoe, thuis werken via Zoom of MS Teams, kinderen niet naar school of kinderopvang,  familie of vrienden veel te weinig gezien, niet naar sportclub, geen feestjes, geen festivals, niet kunnen uitgaan… En dan nu weer In een volgepropte auto, vele uren onderweg, wellicht weer file op de Route du Soleil… Of misschien weer met kleine kinderen op een vliegveld rondhangen, sjouwend met (teveel) bagage.

Eenmaal aangekomen willen we iedere dag iets ondernemen. We hebben niet voor niets zo lang gewacht.  Zat je thuis al op elkaars lip, dat kan op vakantie in de caravan, huisje of hotelkamer nog erger zijn. Dat kan irritatie opleveren. We hebben behoefte aan rust, maar juist nu gebruiken we onze rusttijd om nog meer (samen) te willen dan normaal. Logisch dat er spanningen ontstaan.

Op vakantie heeft je relatie tijd en aandacht nodig. Als we ons blindstaren op activiteiten, lopen we onze partner ook op vakantie mis. We verdiepen ons contact niet.. Voor stellen die normaal gesproken langs elkaar heen leven kan het een flinke uitdaging zijn ineens 24/7 op elkaars lip te zitten. Hoewel een relatiebreuk natuurlijk niet wordt veroorzaakt door een vakantie, kan het wel een vergrootglas op de relatie leggen. Misschien lukt het in het dagelijks leven nog om irritaties, frustraties of grote verschillen in karakter naast je neer te leggen. Op vakantie is er geen ontkomen aan.

Opnieuw in Verbinding

Je kent ze wel, die stellen op het terras. Eindelijk op vakantie, lekker genieten van hun aperol spritz. Ondertussen zeggen ze geen woord tegen elkaar en kijken enkel op hun mobiel… Gelukkig zal jullie dit niet overkomen, toch? Herken je jezelf wel in dit schrikbeeld, trek dan nu aan de bel. Ga opnieuw in verbinding met elkaar. Zoek de juiste balans in het samen dingen doen en je terugtrekken. Gun elkaar de ruimte. En besteed aandacht aan elkaar door eens echt met elkaar te praten.

Geniet in het NU

We vinden het lastig om in het NU te genieten, tijd voor elkaar vrij te maken en ontspannende dingen te doen. Ook in de vakantie voelen we stress. “Nu we hier toch zijn, mogen we die voorstelling, dat museum, die bergtop, dat terras, enz toch zeker niet missen!”. Voor je het weet zijn alle dagen volgepland en kom je doodmoe van je vakantie thuis.

Neem in je vakantie eens vrij! Probeer juist in het hier en nu te genieten! Sta stil bij kleine, kneuterige dingen die je vakantie zo de moeite waard kunnen maken.

Overleeft mijn relatie?

Als “Overleeft mijn relatie” voor jou een vraag is, aarzel dan niet om meteen contact op te nemen. Samen kunnen we verkennen op welke punten jullie aan de verbinding met elkaar kunnen werken. Goed om elkaar dit te gunnen. Wellicht hoort dit ook bij de voorbereiding!

Zo overleeft je relatie de vakantie, zo versterkt de vakantie je relatie! Fijne zomer!

 

Zie ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book.  Nieuwsgierig hoe je weer in verbinding kan komen? Neem contact op om kennis te maken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...