“We zijn gewoon uit elkaar gegroeid”. Deze zin hoor ik regelmatig in mijn praktijk. Dit ‘uit elkaar groeien’ is vaak een proces van jaren, met kleine stapjes tegelijk. Op het begin heb je het niet in de gaten, het lijkt onschuldig; daarna is de afstand te groot geworden. Een dergelijke relatiecrisis kan tot grote schade leiden, die maar lastig te herstellen is.

Ontwikkeling op het werk

Vaak begint het met een ontwikkeling op je werk. Om te groeien in je baan ga je een training, cursus of opleiding volgen. Je ontwikkelt jezelf, bent tot meer in staat dan dat je dacht. Naast meer kennis krijg je ook meer zelfvertrouwen.  Enthousiast praat je met collega’s en bespreek je je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Je spreekt over je punt op de horizon, je ambities en je eigen belemmerende overtuigingen. Allerlei zaken waar je het thuis nog nooit over hebt gehad.

Je hebt het thuis wel proberen te vertellen. Maar je trof geen enthousiasme, niet een echt luisterend oor. Na een volgend “Hoe ging het vandaag”, heb je geen zin meer om uitgebreid te antwoorden.Ondertussen gaat de persoonlijke ontwikkeling snel verder. Een ontwikkeling die je thuis niet deelt.

Niet lekker in je vel

Een andere situatie die regelmatig voorkomt. Je zit niet lekker in je vel, je mist iets. Iemand raadt je aan om aan yoga te gaan doen en te leren mediteren. Vol goede moed start je hiermee. Lessen geboekt, mooi tenue en matje aangeschaft. Je spirituele zelfontplooiing is gestart. Vol enthousiasme vertel je je ervaringen, maar thuis is geen gehoor voor jou spirituele ontdekkingstocht. Sterke nog, je partner doet er maar lacherig over. Langzaam maar zeker beginnen jullie de verbinding met elkaar te verliezen.

Dit verlies aan verbinding, dit uit elkaar groeien leidt tot een relatiecrisis. Daar deze is ontstaan met kleine stapjes tegelijk, over een langere periode, is het herstel van een dergelijke relatiecrisis erg lastig. Uit elkaar gegroeid? Let dus op de signalen.

Let op de signalen

Gelukkig hoeft het zo niet te gaan. Vaak weet en voel jezelf heel goed dat er iets aan het veranderen is. De opwinding over de nieuwe ontwikkeling van de één voelt als een soort bedreiging voor de ander. Praten over deze ontwikkeling is niet eenvoudig en je bent ook niet zo gewend om tijd te nemen voor een goed gesprek. Praten gaan jullie liever uit de weg; het heeft al meerdere keren tot discussies geleid.

Let wel goed op deze signalen. Persoonlijke ontwikkeling van jezelf of je partner is natuurlijk heel gezond in een relatie. Elkaar daar de ruimte toe geven is prima, het kan je relatie verdiepen. Wel is het belangrijk als je elkaar bij deze ontwikkeling betrekt. Dat je je ervaringen samen deelt en ook je behoeften naar elkaar uitspreekt. Een stuk eigen leven in je relatie is voor beiden gezond, maar zorg voor de verbinding.

Tot verdieping bereid

Communicatie is een eerste vereiste, het is belangrijk elkaar te blijven informeren. Actief luisteren en oprecht interesse opbrengen voor elkaar. Het kan goed zijn dat jullie dan ook bereid moeten zijn om extra inspanningen te doen ter wille van je relatie. Bijvoorbeeld; het werk gaat niet altijd voor en wat extra geduld opbrengen om te vertellen waarin je je ontwikkelt kan heel verhelderend zijn.

Of, neem je partner eens mee naar de yoga-les en mediteer eens samen. Ja, dit kan wat onwennig zijn. Maar wat als dit jullie relatie stevig verdiept..? Je relatie zal er enkel beter van worden!

Als je allebei bereid bent om je echt in elkaar te verdiepen, dan kun je voorkomen dat jullie uit elkaar groeien. De nieuwe ervaring, het samen delen, dat zal leiden tot deze verdieping. Je relatie wordt beter, je leven wordt rijker!

Zie ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book.  Nieuwsgierig hoe je weer in verbinding kan komen? Neem contact op om kennis te maken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...