Het komt regelmatig voor, stellen die er tijdens een relatiecoachingstraject achter komen dat de afstand tussen hen te groot is geworden. Tijdens de open en eerlijke gesprekken blijkt dat de liefde in de relatie niet meer sprankelt, de verbinding is verloren,  men zit elkaar in de weg zit. En nu? Scheiden, een ramp of een nieuw begin?

In het leven kunnen er situaties ontstaan waarin het pad dat we met onze partner bewandelen, zich begint te vertakken. We groeien uit elkaar. We komen dan voor de moeilijke keuze te staan, scheiden of de relatie in stand houden.

Hoewel de duurzame relatie vaak wordt beschouwd als een verbintenis voor het leven, realiseren veel mensen zich op een gegeven moment dat ze niet langer dezelfde weg willen bewandelen.

Scheiden is een emotioneel en complex proces dat grote veranderingen met zich meebrengt, maar het kan ook de weg vrijmaken voor een nieuw begin. In deze blog wil ik de nadruk leggen op de positieve aspecten van scheiden en hoe het kan helpen om te groeien en ontwikkelen.

 

Stuklopen relatie een mislukking

Het stuklopen van een relatie wordt vaak beschouwd als een mislukking*. Dit had niet mogen gebeuren. We hadden elkaar beloofd om de rest van ons leven bij elkaar te blijven, in liefde.

Veel partners blijven in een ontwrichte relatie lang doorgaan hun relatie te redden. Regelmatig ontkennen zij dat er iets mis met hun relatie is.

Dit levert veel strijd op: wederzijdse verwijten, verlatingsangst en zelf-afwijzing. Juist die strijd en bijkomende angst versterkt weer het idee dat het stuklopen van een relatie koste wat het kost vermeden moet worden.

Een ander uitgangspunt is dat het einde van de relatie geen ramp en geen mislukking hoeft te zijn. Ook niet de schuld is van een of beide partners. Natuurlijk, het uit elkaar gaan is altijd een pijnlijk proces.

Als je vermijdt daar de ander voor verantwoordelijk te stellen, is het al een stuk minder pijnlijk dan in de gebruikelijke rolverdeling van dader en slachtoffer. Je kunt dan zelfs dankbaarheid voelen voor de mooie ervaringen die je wél samen beleefd hebt.

 

Als er kinderen zijn

Ook als er kinderen zijn is het aan te bevelen om niet te lang te wachten met scheiden zodra duidelijk is dat er in de relatie geen liefde meer is. Natuurlijk ga je niet bij een eerste ruzie uit elkaar. Maar als er nauwelijks of geen liefde meer gevoeld wordt, en het samenzijn strijd, ruzie, conflicten, eindeloze discussies, enz. oplevert, dan is uit elkaar gaan een oplossing.

Het is zelfs niet uitgesloten dat de liefde na het uit elkaar gaan weer gaat stromen, waardoor er een succesvol co-ouderschap kan ontstaan.

Ook zonder liefde kunnen partners na een goede vorm van scheiden veel vriendschappelijker met elkaar omgaan. Uiteindelijk is dat voor de kinderen weer veel prettiger.

 

Zelfontdekking en persoonlijke groei

Het proces van scheiden dwingt ons om onszelf opnieuw te ontdekken. We worden geconfronteerd met onze eigen behoeften, verlangens en doelen. Het biedt de mogelijkheid om na te denken over wie we zijn en wie we willen worden.

Het kan een periode van zelfreflectie zijn, waarin we nieuwe passies en interesses ontdekken, en waarin we ons persoonlijk en spiritueel ontwikkelen.

Versterking van persoonlijke relaties

Hoewel het einde van de vaste relatie vaak gepaard gaat met gevoelens van verlies, kan het ook de banden met andere belangrijke mensen in ons leven versterken. Familie en vrienden bieden emotionele steun tijdens deze moeilijke periode. Door open te staan voor hulp en steun van anderen, kunnen we waardevolle relaties verdiepen en versterken.

Nieuwe kansen

Scheiden opent de deur naar nieuwe mogelijkheden. Het stelt ons in staat om onze eigen weg te volgen, onafhankelijk van een partner. We kunnen nieuwe carrièrepaden verkennen, persoonlijke doelen nastreven en nieuwe ervaringen opdoen. Het leven na een scheiding kan vol verrassingen en avonturen zijn, en biedt kansen die we misschien anders nooit zouden hebben gehad.

Zelfliefde en zelfzorg

Scheiden herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om goed voor onszelf te zorgen. Het kan een tijd zijn waarin we onze eigen behoeften op de eerste plaats zetten en prioriteit geven aan onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Door onszelf lief te hebben en te zorgen voor onze eigen welzijn, kunnen we sterker en veerkrachtiger worden.

Nieuwe relaties en liefde

Scheiden betekent niet het einde van liefde en romantiek. Het opent juist nieuwe deuren naar het vinden van een partner die beter bij ons past en met wie we ons gelukkig kunnen voelen. Het kan een tijd zijn van zelfontdekking en het bepalen van wat we echt willen in een relatie, zodat we bewustere keuzes kunnen maken in de toekomst.

Hoewel scheiden ongetwijfeld een uitdagende en emotionele periode is, biedt het ook kansen voor groei, zelfontdekking en het creëren van een betere toekomst. Zodoende kan scheiden van een ramp komen tot een nieuw begin.

Herken je je in bovenstaand artikel? Kun je begeleiding gebruiken? Aarzel dan niet en neem contact op!

>>Maak kennis met Marc<<

 

 

*Boekentip: Bevrijd door liefde, Jan Geurtz

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...