Jullie relatie staat voor de complexe uitdagingen van het moderne leven; wederzijdse carrières, zorg voor kinderen, gezondheid, zorg voor (schoon)ouders, sociaal verkeer, hobby’s, huishouden… Je wordt er doodmoe van! Het is dan ook heel normaal dat je dan even hulp kunt gebruiken. Deze hulp bij een relatie wordt in Nederland over het algemeen ‘relatietherapie’ genoemd. Relatiecoaching bij relatieproblemen past vaak uitstekend.*

Relatietherapie

Veel stellen met relatieproblemen zoeken in Google op ‘Relatietherapie’.  Zij zijn dan echter niet op zoek naar een specifieke methode, maar naar hulp om hun relatieproblemen het hoofd te bieden. Relatiecoaching bij relatieproblemen past voor veel stellen uitstekend. In Nederland worden deze begrippen, relatietherapie en relatiecoaching, veel door elkaar gebruikt. Wat is het verschil?

Therapeut

Letterlijk betekent therapeut, behandelaar. Relatietherapeuten hebben vaak een achtergrond in de psychologie, psychotherapie, e.a. Een specialist, die je bezoekt als je een bepaald letsel hebt, als je iets mankeert. Hij heeft zeer specifieke kennis die jij niet hebt. Hij weet wat goed voor je is en past de juiste behandeling toe. Voorbeelden kunnen zijn: Gestalt-therapie, systeemtherapie, Emotionally Focused Therapy (EFT), e.a.

Coach

Een coach werkt geheel anders. Hij behandelt niet, maar hij begeleidt. Zelf ga ik er van uit dat je niets mankeert en dat jijzelf weet wat goed voor je is. Als een open, eerlijke en integere professional zal de coach trachten jullie een spiegel voor te houden. In zijn vorm van begeleiding staat niet de hiërarchie in kennis maar de gelijkwaardigheid tussen jou en hem centraal. Als coach is het zijn taak dat jullie je als coachees veilig voelen, kwetsbaar durven opstellen en dat jullie het gevoel krijgen allebei gezien te worden.

De kern van relatiecoaching bestaat uit het helder krijgen van het doel van de coachee en in het begeleiden om dit doel te behalen. Veel stellen in een relatie willen weer samen gelukkig worden. Of willen knelpunten oplossen zoals opvoeding van kinderen. Regelmatig willen ze moeilijk bespreekbare zaken verwerken zoals seksualiteit of vreemdgaan.

In de eerste plaats is coaching een opbouwende manier van, geweldloos, communiceren. In plaats van het monologe ‘vertellen wat te doen’, zal hij veel meer vragen stellen en reflecteren. Veel stellen in een relatie vertellen het één, maar bedoelen het ander. Zijn taak is dus ‘tussen de regels door’ te luisteren. Niet inwikkelen met kennis en ‘trucjes’, maar juist ontwikkelen.

De coach heeft geen ‘oplossing’, zijn uitgangspunt is dat jullie als coachees zelf het beste antwoord hebben op jullie coachingsvraag. In coaching leren jullie boven water te krijgen waar jullie (nog verborgen) kwaliteiten liggen. Een ander belangrijk thema is het wegnemen van weerstanden die het gebruik van die kwaliteiten in de weg staan. Leren communiceren en leren luisteren naar elkaar is hierbij erg belangrijk.

Training of advies

Lijkt deze manier van relatiecoaching dan op training of advies? Niet echt, vaak hebben trainers of adviseurs als doel het beste van wat zij weten over te brengen. Een coach vindt het juist belangrijk het beste uit jullie als coachees te halen. Dit betekent niet dat hij helemaal niets adviseert. Vanzelfsprekend brengt hij zijn eigen levenservaring en zijn uitgebreide kennis van relatiecoaching in zijn mentale rugzak mee. Natuurlijk zal hij vanuit deze kennis en ervaring af en toe wat suggesties doen.

Dit brengt met zich mee dat een coachingstraject wat langer duurt dan een training. Het zelf herkennen van schadelijke patronen en deze vervolgens zelf kunnen veranderen vergt oefening en dus wat tijd. De verkregen eigen antwoorden en oplossingen zullen jullie zodoende het beste kunnen onthouden en toepassen.

Gelijkwaardigheid

Gelijkwaardigheid betekent dat je als coachee je eigen verantwoordelijkheid hebt. De coach gaat jou niet vertellen wat je moet doen. Van te veel ‘moeten doen’ en advies word je van je coach afhankelijk en dat helpt je niet. Als coachee bepaal je zelf wat te doen en wanneer, je bepaalt je eigen grenzen. Hoe je de verkregen inzichten toepast ligt aan jou zelf. En nogmaals, een goede coach begeleidt jou te ontdekken hoe jij jezelf kan helpen.

Tot slot, in de praktijk zal het verschil tussen relatietherapie en relatiecoaching bij relatieproblemen wel meevallen. Belangrijk is in ieder geval de klik die je met de therapeut of coach hebt. Mensen die kiezen om aan hun relatie te werken middels therapie of coaching mankeren niets, ik vind hen juist moedig! Zij hebben de signalen herkend en wachten niet langer. Ze ontwikkelen hun ingewikkelde processen. Hun relatie wordt daardoor beter en hun leven rijker! Dat ik hier, als relatiecoach, aan mag meewerken, daar ben ik trots op!

Lees meer van mijn blogs en download mijn GRATIS E-Book.

 

*tekst mede geïnspireerd door stroomlandcoaching

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...