Veel stellen zitten noodgedwongen thuis. Op elkaars lip, al of niet met (kleine) kinderen om hen heen. Werk, thuisonderwijs, huishouden, sport, vrije tijd, alles loopt door elkaar heen in de besloten ruimte van thuis. Van ontsnappen is geen sprake meer. Voorkom relatiestress in corona quarantaine; tijd voor een grote schoonmaak! Een relatiecoach kan hierbij helpen.

Bruggen bouwen

Zo moest ik denken aan een vakantie in Frankrijk. We stonden aan een kraakheldere, snelstromende rivier. Prachtig weer, lekker warm, dus spelen in het water was ons voornaamste tijdverdrijf. Dammetjes bouwen van opgestapelde stenen, bruggen bouwen, vissen achterna zitten in de opblaaskano. Aan het eind van de dag wat kiezels uit de zwembroek vissen en schoongewassen naar bed.

Modder Sloot

Dit weekend maakte ik  een avontuurlijke wandeling in de polder. Even weg van alle corona-perikelen. Op een gegeven moment sta ik voor een sloot. Mooi helder water. Ik neem de gok. Helaas, de sloot blijkt breder en mijn sprongkracht minder. Gevolg, met beide benen net voor de kant in het water. Uit de sloot komen bleek een hele toer. Ik stond stevig vastgezogen in de modderbodem. Van helder water was totaal geen sprake meer; de moeraslucht benam me haast de adem. Eenmaal thuis heeft het poetsen mij nog uren gekost.

Relatieschoonmaak

Ziedaar de vergelijking met de relatie. De metafoor met de beek en de sloot. Als je relatie stroomt, blijft deze helder. Ook als deze door omstandigheden door elkaar wordt geschud. De sloot echter, lijkt aan de buitenkant transparant. Wordt deze verstoord, dan komt alle vuiligheid naar boven. Dat is precies wat er nu in relaties kan ontstaan. Zie deze dan nog maar weer helder te krijgen. Tijd dus voor een relatie-schoonmaak!

Veel relatie-rommel ontstaat door oordelen, goed versus fout, projecties, vergelijkingen en verwachtingen. “Weet je wat het probleem met jou is…”, of “Die vriend van haar doet altijd meteen…”, of “Heb je nou nog niet gedaan wat ik vroeg…”, of “Je zou toch onderhand moet weten dat ik…”! Herkenbaar en hoe dit nu aan te pakken?

Relatiecoaching

De relatiecoach gaat in eerste instantie op zoek naar wat je van elkaar verwacht.  Dit klinkt simpel. Toch blijken veel stellen hier zelden concreet antwoord op te kunnen geven.  Juist door het effectief duidelijk maken aan elkaar wat je wil en nodig hebt in de relatie, worden al veel misverstanden opgeruimd.  Natuurlijk wil of kan je niet aan alle wederzijdse verwachtingen tegemoet komen. De redenen dat dit nu niet lukt komen ook aan bod. Goed afstemmen en onderhandelen is hierbij belangrijk.

Goede communicatie is essentieel. Dit blijkt in de praktijk vaak een kunst die men niet verstaat. Het waarnemen en uiten van gevoelens, het luisteren zonder te oordelen en het doen van een verzoek dat niet klinkt als eis, blijkt een kunst op zich. Niet eenvoudig; wel voorkom je zo veel relatiestress in deze corona quarantaine.

Zie ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book.  Nieuwsgierig hoe je weer in verbinding kan komen? Neem contact op om kennis te maken.

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...