Relatiecoaching, wacht niet tot het te laat is! De afgelopen dagen van het nieuwe jaar heb ik al verschillende keren een telefoontje gekregen: “Mijn partner is (of wil) bij me weg; kun jij daar nu iets aan doen..?” Tja…

Veel stellen wachten te lang en hopen dan op een wonder: relatiecoaching. Vaak is één van beide partners al lang bezig met een naderende scheiding. De ander wordt onaangenaam verrast. Juist in januari besluit men de stap te zetten.

Een goed gesprek

Na de corona quarantaine zijn we er misschien allemaal wel aan toe; een goed gesprek bij een relatiecoach. Hoe essentieel een fijne relatie is voor je dagelijkse geluk, wordt nu (pijnlijk) duidelijk. Elke dag opgesloten met een poes op schoot, of met gillende kinderen, of met een een partner die je het huis en misschien zelfs je leven uit wenst. Ga er maar aan staan.

Veel stellen onderschatten de stress die de corona quarantaine veroorzaakt. Deze stress bouwt zich langzaam op, vaak onbewust. Toch kan deze quarantaine ook een positieve impact hebben. Partners worden nu zo op elkaar teruggeworpen dat ze misschien beseffen hoe waardevol hun relatie is en hoeveel ze aan elkaar hebben. Ze zullen zeker punten vinden om aan te werken. En juist nu beslissen om aan deze punten te gaan werken, een goed gesprek met elkaar, bijvoorbeeld onder begeleiding van een relatiecoach.

Zo las ik laatst een mooie zin van Chloé De Bie ‘Een relatie starten doe je met twee, maar een relatie stopzetten doe je alleen’. Dit is precies wat ik de eerste dagen van januari ook weer vernam. Aan een relatie werken doe je echter met z’n tweeën.

Liefde is een werkwoord

Liefde is een werkwoord. Zo luidt ook de titel van het boek van Alfons Vansteenwegen. Jazeker, liefde en liefhebben is veel meer dan een werkwoord. Een relatie heeft aandacht nodig, daar moet je aan werken. Veel mensen zorgen echter niet goed voor hun relatie, ze laten deze op z’n beloop. Het moet ‘spontaan’ goed zijn of goedkomen. Maar zo werkt het niet. Net zoals met alle zaken die aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld je carrière of het opvoeden van kinderen. Of anders gezegd: het is niet omdat je de ware Jakob hebt gevonden dat je daarna achterover kunt leunen.

Dat ontdekte ook Sara en Jan. Na de periode van verliefd, verloofd, getrouwd waren er twee kinderen in hun leven gekomen. Na aanvankelijk veel aandacht voor elkaar te hebben gehad, ging nu alle aandacht naar de kinderen. Sluipende wijs ging steeds meer verbinding tussen hen verloren. Jan begon hier last van de te krijgen en probeerde dit te spreken met Sara. Zij ontving zijn signalen vaak als kritiek, begon zich dan te verdedigen, waarop Jan dan weer reageerde, enz. Regelmatig liep dit uit op een kwetsende discussie, waarna een periode van stilte volgde. Uiteindelijk hield Jan op met zijn pogingen en Sara berustte in de gedachten dat het wel goed zou komen als de kinderen groter waren. Gelukkig besloten zij hulp in te roepen van een relatiecoach en al na enkele sessies, waren zij in staat elkaar weer echt te horen en te zien. Beiden hielden op met invullen voor elkaar en waren in staat hun gevoelens met elkaar te delen. Zo ontstond duidelijkheid, de misverstanden losten op en de verbinding konden zij zelf weer leggen. Zij weten nu wat te doen om hun relatie te verbeteren en echt weer van elkaar te genieten. En ja, er zullen steeds weer uitdagingen op hun pad blijven komen. Nu weten ze echter wel waar ze voor vechten en hoe tot oplossingen te komen. Zij zijn op tijd geweest.

Samen er volledig voor gaan

Er samen volledig voor gaan is essentieel om relatiecoaching te laten slagen. Een van de oefeningen tijdens relatiecoaching is om te vertellen waarom en waarop je destijds verliefd werd op je partner. Vaak komen er dan de mooiste verhalen. Dan zie je dat ze er volledig voor willen gaan. Soms komt er niets… Deze stellen zijn uitgeblust na vele jaren onderlinge strijd. Meestal geeft één van beide de strijd op en wil niet meer vechten. Als dat het geval is, als het vuur echt uit is, is de relatie voorbij.

Pieter en Miranda gingen vorig jaar na een relatie van 19 jaar uit elkaar, nadat hij verliefd was geworden op iemand anders. Ze probeerden dat te verwerken met relatiecoaching. In die 19 jaar zijn er natuurlijk veel uitdagingen voorbij gekomen. Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen, carrières, midlife… Veel kon worden uitgesproken of onder het vloerkleed geveegd. Totdat Pieter plotseling echt verliefd werd. Miranda voelde dat zij het gevecht aan het verliezen was. Zij wilde graag proberen middels relatiecoaching hun huwelijk te redden. Pieter ging mee, open, eerlijk en toch ook met de intentie bij Miranda te blijven. Tijdens de gesprekken, oefeningen en thuisopdrachten werd duidelijk dat het huwelijk op was. Alles waar zij jarenlang tegenaan waren gebotst kwam naar boven. Aan elkaar toegeven bleek pijnlijk en moeilijk, maar bracht wel duidelijkheid. Herstel bleek te moeilijk, ze hadden samen te lang gewacht. Miranda wilde er nog voor gaan. Pieter niet meer.

Relatiecoaching garantie op succes?

Als je bij een relatiecoach binnenstapt, is er geen garantie op succes. Wel is er bij een grote meerderheid sprake van (grote) verbetering, zo blijkt uit onderzoek en eigen ervaring. Een voorwaarde is dat er nog liefde is.  Zelfs wanneer een stel zegt dat ze niets meer voelen voor elkaar, dan nog blijkt vaak dat in gesprekken weer iets moois groeit. Zolang het vuurtje smeult, ook al is het soms maar een vonkje, kan de relatiecoach helpen de vlammen aan te wakkeren.

‘Wij zijn een goed stel’, zo vertelde Ingrid en Hans. Toch kwamen zij ook binnen bij de relatiecoach. Ingrid: ‘Hans heeft altijd voor het inkomen gezorgd en is voor zijn carrière gegaan. Ik ben de laatste jaren sterk gegroeid, maar heb moeite om mijn plaats in te nemen. Ik voel mij veel meer gelijkwaardig, maar kan dit niet overbrengen’. Ingrid was onzeker, wilde veel bevestiging van Hans, die hier weer geen zin in had. Tijdens de sessies bij de relatiecoach hebben zij erg veel geleerd over hun positie in het gezin, de aangenomen verantwoordelijkheden, de ontstane patronen en waar deze knellen. Samen vonden ze oplossingen hoe hiermee om te gaan. “Ik heb beseft dat ik onbewust heel erg opkeek naar Hans en afhankelijk was van zijn goedkeuring. Vandaag sta ik heel anders in het leven. Ik haal de bevestiging nu veel meer uit mezelf. Dat maakt mij aantrekkelijker voor mijzelf en voor Hans. Zonder de coachingsessies zouden we misschien nog samen zijn, maar de sessies hebben ons wel sneller door die crisis heen geholpen”, aldus Ingrid.

Jaarlijks onderhoud

De verhalen van bovenstaande stellen zijn duidelijk. Wacht niet te lang voordat je hulp inroept. Jaarlijks onderhoud is een goed idee. Laat je problemen niet te lang duren en te groot worden. Zoek juist een relatiecoach als je nog on speaking terms bent. Je relatie (laten) onderhouden is een zeer goede investering. Als je te laat bent, zijn de kosten niet te overzien… Onderzoeken wijzen uit dat 85% van de stellen nooit de stap naar hulp zet. 15% zoekt wel hulp voor problemen, maar die kleine groep doet daar gemiddeld zéven jaar over. In die tijd is de kans groot dat de problemen van kwaad tot erger worden.

Wellicht wordt het tijd dat het taboe dat nog steeds op relatiecoaching rust, ervan af gaat. Gelukkig beseffen steeds meer mensen hoe belangrijk een goede partnerrelatie is. Dat hulp zoeken niets te maken heeft met falen, maar juist met moed. Relatiecoaching betekent echte aandacht besteden aan het onderhouden van je relatie.

Elk jaar een onderhoudsbeurt? Zeker, regelmatig onderhoud is gezond en goed. Heel veel kun je zelf en doe dit dan ook. Denk in ieder geval niet te snel bij problemen: ander en beter. Zoek dan de begeleiding van een relatiecoach. Dus, koester jouw relatie en wees er zuinig op!

 

Lees ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book

 

*Namen in de praktijkvoorbeelden zijn verzonnen ivm privacy.

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...