Veel stellen die bij mij in de praktijk komen vinden het lastig; praten over seks. Onbegrip en frustratie kunnen hiervan het gevolg zijn. En dit komt de relatie niet ten goede! Praten over seks is dus erg belangrijk. In deze blog wat tips.

Praten over seks is moeilijk

Allereerst hebben wij dit niet geleerd. Dit klinkt wat vreemd, de toegang tot seks en seksuele informatie is groter dan ooit tevoren. Toch is seks van jongs af omgeven door geheimzinnigheid en schaamte. Ouders vinden het moeilijk geheel open en bloot te praten over hun eigen seksleven en op scholen vindt vooral voorlichting plaats. De vele internetsites laten vaak niets aan de verbeelding over en kunnen juist leiden tot meer onbegrip.

Seks gaat vanzelf is een mythe

Als het met de liefde goed is, gaat de seks vanzelf. Je voelt elkaar dan perfect aan, weet precies wat je partner lekker vindt en waar diens grenzen liggen.  Er zijn geen woorden nodig, het liefdesspel gaat feilloos. Prachtige gedachte, maar natuurlijk een volstrekte mythe. Veel partners gaan er vanuit dat de ander wel begrijpt wat je voelt en bedoelt. Echter, niemand kan gedachten lezen en hierin zit een groot risico.  Invullen, projectie en aannames liggen op de loer. Tevens wordt het steeds moeilijker om deze non-communicatie te doorbreken. Probeer na een paar jaar slechte seks je partner maar eens te vertellen dat je haar passiviteit of zijn ‘snelle halen snel klaar’ eigenlijk vreselijk vindt…!

Kwetsbaar opstellen

Praten over seks betekent je kwetsbaar durven op te stellen. Je gevoelens, behoeften, verlangens en seksuele fantasieën delen is voor veel partners een brug te ver. De kans bestaat immers dat je wordt afgewezen, veroordeeld, dat je pervers wordt bevonden, dat je ruzie krijgt. De kans hierop wordt nog groter als je merkt dat je op seksueel gebied anders bent dan je partner.

Het gevolg van dit patroon kan zijn dat er frustratie groeit, een afstand ontstaat, dat de verbinding wegvalt, dat er eenzaamheid ontstaat. Kortom, grote risico’s voor de relatie.

Praten over seks, doen

Stil blijven en niet communiceren leidt tot de bekende zin van Einstein: ‘Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg’. Communiceren, praten over seks met elkaar is zeer belangrijk en moet je leren en doen! Enkele handvatten.

Als het niet goed loopt met je seksleven, begin dan een gesprek niet in de slaapkamer. Zeker niet tijdens of net na een teleurstellende vrij-partij. Wacht tot jullie je beiden op je gemak voelen en rustig kunnen praten. Vertellen wat niet goed is leidt tot vervelende en kwetsende discussies. Het heeft ook geen zin om op zoek te gaan naar de oorzaak. Er is geen schuldige en er is geen ‘gelijk’. Kies een positieve insteek. Zeg eerder: ‘Ik vind het fijn om met je te vrijen. Ik zou het leuk en lekker vinden om samen wat meer dingen te verkennen. Hoe is dit voor jou?’ Of, ‘Schat ik vind het lekker als je in mij komt, maar ik heb wat meer voorspel nodig. Ik vind het fijn als je wat meer aandacht aan mijn borsten besteedt.’

Daar wij allen niet goed zijn in gedachtenlezen, is het belangrijk elkaar goed te begrijpen. Hoe lastig soms ook, helder en direct taalgebruik helpt hierbij. Bijvoorbeeld, ‘moet je niet eens achter die computer vandaan komen..?, is veel minder duidelijk dan, ‘schat, ik heb nu zin om met je te vrijen’. Voor je het weet gaat het gesprek dan over wel of niet computeren met als resultaat, geen seks.

Gebruik ook taal die jullie beiden past. Zo kunnen woorden in een gesprek over seks anders zijn dan tijdens de seks zelf. Vagina kan lekker kutje worden in het vuur van het spel. Dit is prima, kies die woorden die voor jullie prettig zijn. Een gesprek over seks is wat anders dan sekspraat in bed. Sekspraat, dirty talk, kan heel opwindend zijn en helpt!

Als het niet lukt

Als praten over seks moeilijk is en blijft, dan is het verstandig om begeleiding te zoeken. Het probleem lost namelijk niet vanzelf op en kan een serieuze splijtzwam voor de relatie betekenen. Vaak kan een derde , onafhankelijke persoon net die versneller zijn die jullie nodig hebben. Deze kan helpen het gesprek op gang te brengen en de communicatiepatronen te verhelderen. Je relatie zal merkbaar verbeteren!

Zie ook mijn blog, Geen zin in seks? Het ligt niet aan jou!, Praten over gevoelens? Ik denk het niet!, 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...