Praten over geld in je relatie; niet eenvoudig zo blijkt vaak. Enkele scenario’s die misschien bekend overkomen.

Je partner is onverwacht zijn baan verloren. Jullie gezamenlijke financiële situatie is nog goed, maar kan snel onder druk komen te staan. Je wilt er over praten, maar hij klapt dicht.

Je koopt regelmatig van je eigen geld nieuwe kleding online. Toch, elke keer als je het pakketje ontvangt krijg je commentaar. Dit was vervelend, maar nu wordt het een probleem.

Je partner verdient veel meer dan jij. Wel wil je een gelijkwaardige stem hebben in jullie gemeenschappelijke uitgaven. Je weet niet goed hoe hierover te beginnen, want je voelt dat je geen been hebt om op te staan.

Je zou graag jullie financiële situatie eens willen gespreken. Je weet echter nooit wanneer hiervoor het juiste moment is. Je vreest dat dit jullie liefdevolle en romantische relatie zal schaden. Je vraagt je af, waarom is dit eigenlijk zo lastig? Het is maar geld, toch..? In de praktijk blijkt, praten over geld in je relatie gaat nooit enkel over geld.

Geld gaat nooit alleen maar over geld

We hebben geleerd dat geld gaat over wat het representeert.  In onze maatschappij gaat geld dus ook over status, comfort, vrijheid, toegang tot zaken en diensten, onafhankelijkheid, vertrouwen, verraad, eerlijkheid en nog veel meer. Dit maakt dat geld is verbonden met ons gevoel van zelfvertrouwen en gevoelens van macht en onmacht. Financieel succes wordt vaak beschouwd als dat we iets betekenen, iets hebben bereikt, dat we iets ‘waard’ zijn. Hebben we geen financieel succes behaald dan geeft dit een gevoel  dat we in het leven zelf hebben gefaald.

Opvattingen over betekenis van geld

Deze opvattingen over de betekenis van geld zijn ontstaan al vroeg in onze opvoeding. Toch heeft eenieder zijn eigen achtergrond en kunnen deze opvattingen dus geheel anders zijn als je samen een relatie aangaat. Het gaat dan niet over hoeveel zakgeld we de kinderen geven, maar wie het royaalste is en dus de favoriete ouder. Het gaat niet over hoeveel keer uit eten per maand, maar of we genoeg quality time en aandacht hebben gekregen. Als we op vakantie gaan, vragen we ons af of de bestemming wel goed genoeg zal zijn om te posten op Instagram. Wat vinden we onszelf waard, onze relatie en hoe communiceren we dat..?

Wij allen reageren anders op deze financiële vragen. Natuurlijk heeft onze opvoeding hier sterk mee te maken. Maar ook, ben je meteen vanuit de thuis situatie samen gaan wonen, heb je eerst een uitgebreid studentenleven gehad? De meeste mensen gaan pas duurzaam samenwonen of trouwen als ze al een hele tijd voor zichzelf financiële zelfstandigheid hebben opgebouwd. We hebben een eigen carrière, hebben wellicht al eens zelfstandig grote aankopen gedaan, hebben een (studie)schuld… Op het moment dat we een relatie aangaan, hebben we dus een eigen ‘relatie’ met geld.

Geld is liefde

Waarom is het dan zo moeilijk om hierover te praten? Omdat we geld vergelijken met liefde. We moedigen aan met geld, we geven straf door geld achter te houden. We leven met het idee dat we altijd meer geld moeten verdienen en dat meer geld hebben beter is. We leven in een maatschappij die het hebben van financieel succes op een voetstuk plaatst en een stigma plaatst op hen die dit niet heeft. Deze druk maakt ons kwetsbaar, ook naar onze partner.

Op dit moment staat voor velen van ons het leven op z’n kop. Covid-pandemie, verplicht thuiswerken, kinderen thuis van school en enkel (matig) online onderwijs, (dreigend) ontslag, faillissement, ziekte, enz. Financiële uitdagingen worden bepaald door de gezondheid van onze relatie. Daarom is geld vaak een belangrijke reden van scheiding.

Het is goed om af en toe over geld in je relatie, de gemeenschappelijke financiële situatie te praten. Het maken van (nieuwe) financiële en emotionele plannen maakt dat wij elkaar kunnen vertellen wat geld voor ons echt betekent. Het kan ervoor zorgen dat we dichter bij elkaar komen.

Voorrang voor andere zaken

Nu is het wellicht tijd om andere zaken voorrang te geven, dan enkel onze behoefte om (veel) geld te verdienen. Tijd om aan elkaar te vragen, “hoe kan ik je helpen”, “hoe pakken wij samen de komende uitdagingen aan”, “hoe blijven wij in verbinding…?”, “wij komen hier samen doorheen!” Uiteindelijk ben je hierdoor in staat je relatie te herwaarderen, de verbinding te herstellen, dieper contact met elkaar te krijgen en dus gelukkiger te worden. Je leven wordt zo veel rijker!

Zie ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book.  Nieuwsgierig hoe je weer in verbinding kan komen? Neem contact op om kennis te maken

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...