‘De oorzaak van relatieproblemen? Dat komt gewoon door het verschil tussen man en vrouw’. Als relatiecoach werd ik door deze uitspraak natuurlijk op scherp gezet. Dat zou mijn werk meteen vereenvoudigen. Maar klopt het ook?

Ja, het klopt

Er zijn talloos veel boeken, bladen en tijdschriften die de verschillen tussen mannen en vrouwen beschrijven en verklaren. Mannen denken alleen aan seks, vrouwen roddelen. Mannen houden van auto’s en gadgets, vrouwen kopen veel te veel schoenen. Mannen huilen niet en vrouwen roddelen, enz.

De verklaring voor al deze verschillen volgt uit een andere samenwerking van de hersenhelften, of verschillende opvoeding, of de verschillende behandeling van mannen en vrouwen in de maatschappij, of de afkomst van Mars of Venus, of alle mogelijke combinaties hiervan.

Kortom, de relatieproblemen worden verklaard uit de verschillen tussen mannen en vrouwen, of toch zeker uit het feit dat deze verschillen de wederzijdse oorzaak zijn van alle onbegrip.

Nee, het klopt niet

De oorzaak van relatieproblemen is niet het verschil tussen man en vrouw. Relatieproblemen komen voort uit problemen in de communicatie, met regelmaat uit de hand lopende ruzies, niet in staat zijn om samen passende antwoorden te vinden op veranderende levensomstandigheden, uit desinteresse voor elkaar, egoïsme, gebrek aan quality time met elkaar, verschillen van mening over van alles en nog wat, individuele problemen van één van beide partners, liefdeloosheid, vreemdgaan, het stellen van zeer hoge eisen aan elkaar, het onvermogen de ander te accepteren zoals hij of zij is…

Al deze zaken zijn niet de oorzaak van de verschillen tussen mannen en vrouwen. Eén puntje dan, juist door hun verschillen raken mannen en vrouwen in elkaar geïnteresseerd en komen ze bij elkaar.

En homoseksuele stellen dan? Die kunnen toch ook relatieproblemen hebben? Zeker! Blijkbaar zijn seksuele verschillen niet de enige verklaring voor een problematische relatie en blijken seksuele overeenkomsten onvoldoende garantie voor een probleemloze relatie. Zijn de problemen van homostellen dan anders dan die van heterostellen? Natuurlijk niet.

Inhoudelijke verschillen

Wel zullen er inhoudelijke verschillen zijn.  Echter, de inhoud van relatieproblemen is veel minder interessant. Het gaat over de manier hoe men deze oplost. Zo zijn er tussen stellen bijvoorbeeld grote verschillen in de opvoeding van hun kinderen. Sommige stellen maken zich bijzonder druk en andere stellen niet. Toch is de manier waarop zich bij al deze stellen problemen ontwikkelen hetzelfde. Tevens, al leggen mensen na verloop van tijd hun meningsverschil over de opvoeding van hun kinderen bij, dan nog zullen hun relatieproblemen blijven bestaan. Vreemd? Helemaal niet.

In een langere relatie, zijn aanleidingen en oorzaken niet meer de reden van problemen, maar juist de ‘oplossingen’ die het stel kiest. Deze ‘oplossingen’, de knellende patronen, deze manieren van doen, dienen te worden doorbroken. Alleen dan kun je relatieproblemen oplossen.

Liefde overwint alles

Tja, een prachtig cliché. Liefde overwint toch alle problemen. Maar wat nu als je niet meer van elkaar houdt, als er geen gevoel meer is? Als dit echt zo is, als er geen vonk meer is om aan te blazen, ga dan uit elkaar.

Ondanks de echtscheidingsstatistieken, komt het toch niet veel voor, dat mensen geen gevoel meer hebben voor elkaar. Liefde is een enorm diep gevoel, wat niet zomaar uit te blazen is. Mensen kunnen jarenlang teren op herinneringen uit betere tijden en daaraan hoop ontleden. Ook zonder dat de liefde omslaat in haat. Overigens wordt ook vaak gezegd dat je iemand enkel kan haten omdat je van hem/haar houdt.

Een valkuil van de liefde is ook dat deze helpt om de problemen in stand te houden. Mensen met relatieproblemen vertrouwen lang, heel lang op (het restant van) hun gevoel voor elkaar. Ook speelt angst een grote rol, de angst voor het verbreken van de (emotionele) verbinding. Het komt allemaal wel goed, als we maar blijven hopen op betere tijden, we moeten geduld hebben, denken ze. Deze mensen ontkennen de relatieproblemen, zwijgen ze dood, weigeren ze onder ogen te komen en blijven aan tafel op hun mobieltje kijken… Het kan best zijn dat het gevoel er nog is, maar als je bang bent voor verandering, als je krampachtig vasthoudt aan wat je nu hebt, zal deze stilstand dodelijk blijken voor de liefde.

Ruimte en beweging

Er is dus ruimte en beweging nodig om relatieproblemen te overwinnen. Een beweging bij allebei. In de ruimte en door de beweging die ontstaat kan dan verandering plaatsvinden. De verandering die noodzakelijk is om de oude ‘oplossingen’, de knellende patronen onder ogen te zien.  En ja, veranderen kan angst oproepen, pijn doen en zal er voor zorgen dat je niet uitkomt waar je begon. Het aangaan van deze beweging, de durf tonen om te veranderen met als doel de relatie te verbeteren vind ik daarom erg moedig. Relatiecoaching kan hierbij goed helpen. Door de verschillen in mannen en vrouwen te benadrukken? Nee, relatiecoaching is puur mensenwerk!

Zie ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book.  Nieuwsgierig hoe je weer in verbinding kan komen? Neem contact op om kennis te maken.

 

Boekentip: Omgaan met relatieproblemen, Jean-Pierre van de Ven

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...