Naar een relatiecoach, maar mijn partner wil niet mee. “Ik ga echt niet met zo’n therapeut praten!”, “Allemaal onzin, we lossen het zelf wel op!”, “Praten met zo iemand heeft toch geen enkele zin”, “Kost een hoop geld en levert niks op!”. Als de situatie in de relatie niet meer acceptabel is, neemt meestal één van beide partners het initiatief om naar een relatiecoach te gaan.  Wat nu, als de andere afwijzend reageert? Herkenbaar? In deze blog geef ik wat tips.

Angst

De meeste negatieve uitspraken over het inschakelen van een relatiecoach, komen voort uit angst. De partner is bang dat hij/zij de schuld krijgt van de relatieproblemen, dat hij/zij afgekeurd wordt, dingen fout doet, moet veranderen. De partner vreest een twee tegen één strijd tijdens de coachingsessies. Ook komt het veel voor dat een partner bang is om te praten én voor de uitkomst van deze potentieel lastige gesprekken.

Het dus belangrijk deze angst te erkennen. De discussie aangaan om te bewijzen dat je partner ongelijk heeft, maakt het verzet groter. Maak duidelijk dat je je zorgen maakt over je relatie als er niets verandert en dat je het beste wil voor jullie allebei, uit liefde.

1. Maak tijd voor het gesprek

Het is belangrijk dat je voor dit gesprek tijd vrij maakt. Even in het reclameblok van een film leidt niet tot het beste resultaat. Maak duidelijk aan je partner dat je echt met hem/haar wil praten. Laat elkaar tijdens dit gesprek ook echt uitpraten en luister actief.

2. Spreek je liefde uit

Als je (nog) veel van je partner houdt, spreek dit oprecht uit. Probeer je partner duidelijk te maken dat je dit initiatief uit liefde voor jullie beiden neemt.

3. Spreek vanuit jezelf en uit je gevoel

Begin je zin met “ik”, hou het bij jezelf, spreek je gevoel uit. “Ik voel me verdrietig, eenzaam, ongelukkig…in onze relatie. Ik wil me weer gelukkig voelen, vrij, vrolijk… Daar wil ik samen met jou aan werken”. “Sinds we kinderen hebben, voel ik dat wij uit elkaar aan het groeien zijn…, ik wil weer die sterke verbinding voelen…”. “Ik merk, doordat wij zo hard werken, we niet meer aan elkaar toekomen. Dit maakt mij eenzaam in onze relatie. Graag zou ik daarom samen met jou….’.  Dit soort zinnen zijn uitnodigend en niet aanvallend; je partner hoeft zich niet te verdedigen. Zo maak je een open gesprek eerder mogelijk.

4. Er is niet één schuldige

Het is ontwapenend en verhelderend als je met je partner deelt dat jij ook onderdeel bent van de ontstane situatie. Dat jijzelf ook patronen in stand houdt. Dat ook voor jou een voorgehouden spiegel noodzakelijk is.

5. Benadruk de positieve uitkomst

Concentreer je in je motivatie op wat je hoopt te bereiken tijdens de relatiecoaching. Het is juist de bedoeling dat de dingen die nu niet goed gaan zullen verbeteren. Focus op wat je graag samen zou willen bereiken.

6. Heb even geduld

Het is heel goed mogelijk dat jij al een tijdje rondloopt met het idee om naar een relatiecoach te gaan. Voor je partner kan dit geheel nieuw zijn. Het gesprek kan hem/haar overvallen; het gaat immers wel ergens over! Verwacht niet dat je partner onmiddellijk ‘ja’ zal zeggen en laat dit blijken. Spreek bijvoorbeeld een bedenktijd af en kom er dan op terug.

7. Nee is nee

Wat nu als je partner blijft weigeren om naar een relatiecoach te gaan?

Allereerst is het belangrijk empathie op te brengen voor zijn/haar gevoelens. De angst, het verzet zit blijkbaar diep. Herhaal je verzoek op een ander moment.

Geef ook duidelijk aan dat voor jou de relatie zo niet door kan gaan. En ook dat je hem/haar niet wil verliezen. Maak dus duidelijk dat je op een ander tijdstip jouw verzoek zult herhalen.

Vaak blijkt dat de ernst van de situatie bij de partner nog moet doordringen en dat het vertrouwen in een goede afloop moet groeien. Dit heeft wat tijd nodig. Blijf je partner vanuit liefde aangeven waarom relatiecoaching voor jou zo belangrijk is. Meestal raakt hij/zij dan overtuigd. Zo ontstaat dan een goede basis om een coachingstraject te starten!

Zie ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book.  Nieuwsgierig hoe je weer in verbinding kan komen? Neem contact op om kennis te maken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...