…”Maar rustig leven en tevreden, is voor de liefde een gevaar”, zingt Herman van Veen in zijn prachtige lied Liefde voor Later. Alles is voorspelbaar, je weet waar je aan toe bent, vaste patronen. En wellicht voelt het veilig, vertrouwd en bekend. Je relatie in een sleur. Veel mensen ervaren hun relatie als sleur en is het een veel voorkomend probleem in relaties.

Gebrek aan aandacht

Veel mensen die bij mij komen hebben de relatiediagnose ingevuld. Tijdens de gesprekken die ik met hen voer, besteed ik veel aandacht aan de emotionele intimiteit. Dit blokje met 10 vragen laat zien hoe zij zich mentaal/emotioneel tot elkaar verbonden voelen. Vaak blijkt uit dit blokje een gebrek aan aandacht voor elkaar.

Emotionele verbinding

Mensen die (te) weinig aandacht aan elkaar besteden, gaan de emotionele verbinding verliezen. Ze voelen zich niet veilig, voelen zich niet begrepen, niet gewaardeerd, gesteund of geliefd.  Dit gaat op den duur leiden tot frustratie, boosheid, verdriet, gevoel van eenzaamheid, of zelfs angst. Het verlies van deze emotionele verbinding is juist zo pijnlijk, omdat je van je partner had verwacht dat deze juist jouw behoeften, verlangens en wensen zou invullen.

Een ander gevolg van het verlies van emotionele verbinding kan zijn het verlies van lichamelijke verbinding. Mensen vrijen steeds minder met elkaar, de kwaliteit van de seks neemt af, het gevoel van afgewezen worden neemt toe…

Gevaar voor verleiding

Het is goed voorstelbaar dat mensen openstaan voor verleiding als ze zich gekwetst of verlaten voelen door hun partner. Tegenwoordig is het zeer eenvoudig om contact te maken met mensen die zich in een soortgelijke situatie bevinden als zijzelf. Via allerlei vormen van social media en online dating apps zoals Tinder, Second Love en vele andere, is het mogelijk om met een paar klikken op een knop vanuit de luie stoel al contact te maken.

Meestal bevindt het ‘gevaar’ voor verleiding zich dichtbij: iemand uit de buurt, een collega, een jeugdliefde die je terugvindt op social media, iemand op de sportclub.

De plotselinge aandacht voelt erg prettig. Zoals ik al heb geschreven in een vorige blog zorgt deze aandacht voor spanning, opwinding, zelfvertrouwen en kan leiden tot vreemdgaan en dus ook seksuele spanning.

De aandacht herstellen

Hoe vreemd het ook klinkt, uit onderzoek blijkt dat verreweg de meeste stellen niet meer dan gemiddeld 8 minuten per dag (!) aan elkaar besteden. Je verbonden voelen met je partner die er niet voor je is, zowel letterlijk als figuurlijk, is dan bijzonder ingewikkeld.

Samen eten terwijl je je mobiel raadpleegt, wat appjes verstuurt of nog snel even een email beantwoordt, is heel wat anders dan samen een wandeling maken waarbij je echt naar elkaar luistert.

Dus, herstel de aandacht aan elkaar en besteed elke dag tijd aan elkaar. Plan vervolgens minstens twee keer per week een uur vrij om echt samen door te brengen.

Wees elkaars Sinterklaas

John Gottman, een bekende relatiewetenschapper, zei eens: “Een relatie is een vorm van samenleven waarin je de ander helpt om zijn of haar dromen te verwezenlijken.”

Ik omschrijf dit vaak als het vervullen van de behoeften van je partner. Kortom, wees eens Sinterklaas en geef die cadeautjes.

Belangrijk hierbij is wel dat je precies weet wat deze dromen/ behoeften van je partner zijn! Dus, zorg ervoor dat je partner zijn/haar schoen zet MET een verlanglijst erin.

Als je vervolgens een cadeautje krijgt, één van je wensen wordt vervuld, maak dan het cadeautje met zorg open en zeg ‘Dank je Wel”. Goed ontvangen is ook een vorm van geven.

Mijn ervaring leert dat deze focus, dus aandacht, op de behoeften van je partner enorm helpt om deze beter te begrijpen. Deze vorm van aandacht voedt de relatie. Het gevoel van verbonden zijn, intiem-emotioneel, komt zo terug.

Herken je je in bovenstaand artikel? Voel je de sleur in jouw relatie? Het gebrek aan wederzijdse aandacht? Het gemis van emotionele intimiteit? Wil je weer in verbinding komen? Aarzel dan niet en neem contact op!

>>Maak kennis met Marc<<

 

 

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...