Dagelijks ontmoet ik mensen in mijn praktijk die liefde van elkaar nodig hebben. Liefde die ze van elkaar missen. “Wat versta jij onder liefde?” “Wat kan jouw partner doen, zodat jij liefde ervaart?” Zomaar wat vragen die ik stel.

Het antwoord op deze vragen blijkt nog niet zo eenvoudig. Vandaar dat ik er eens ingedoken ben.

Wat is liefde?

Het is een van de meest krachtige, essentiële, waardevolle, overweldigende en complexe emoties die we als mensen kunnen ervaren. Het is een gevoel dat ons in staat stelt om diepgaande verbindingen te maken met anderen. Het verrijkt ons leven op manieren die we ons vaak niet eens kunnen voorstellen. Liefde is van vitaal belang voor onze geestelijke gezondheid.

Liefde kent vele vormen

Liefde kan vele vormen aannemen, zoals romantische, ouderlijke, vriendschappelijke liefde, en meer. Wat deze verschillende soorten allemaal gemeen hebben, is dat ze ons in staat stellen om ons open te stellen voor anderen, empathie te voelen en ons kwetsbaar op te stellen.

Het is een complex en veelzijdig gevoel dat ons als mensen allemaal raakt op verschillende manieren. Het kan ons hart doen zingen, ons doen lachen en ons tegelijkertijd ook tranen doen vergieten.

Liefde is echter niet altijd gemakkelijk en vrolijk. Het kan ook pijnlijk en moeilijk zijn. Het kan ons kwetsbaar maken en ons openstellen voor pijn en teleurstelling. Maar zelfs in moeilijke tijden kan liefde ons helpen te groeien en sterker te worden. Het kan ons helpen ons te verbinden met anderen en ons gevoel van doel en betekenis in het leven te vergroten.

Waarom is het zo belangrijk?

Het antwoord is simpel: omdat het ons verbindt met anderen en ons gelukkig maakt. Wanneer we liefde voelen, produceren onze hersenen oxytocine, het zogenaamde “knuffelhormoon”, dat ons een gevoel van warmte en welzijn geeft. Het is ook een belangrijk onderdeel van onze menselijke behoefte aan verbinding en gemeenschap. Het hebben van liefdevolle relaties kan ons helpen ons gesteund en verbonden te voelen, wat op zijn beurt ons gevoel van welzijn versterkt.

Hoe kunnen we liefde uiten?

Er zijn veel verschillende manieren om liefde te uiten. Het is belangrijk om te vinden wat het beste bij je past. Een handvat kunnen de 5 talen van de liefde zijn. Bijvoorbeeld, voor sommigen kan het uiten van liefde betekenen dat ze fysieke aanraking nodig hebben, zoals knuffels, kussen of vrijen. Voor anderen kan het betekenen dat ze veel tijd samen doorbrengen met hun geliefden, zoals het delen van een maaltijd of samen een activiteit doen. Nog anderen kunnen het uiten door woorden van waardering, complimenten te delen, zoals het zeggen van “Ik hou van je” of het schrijven van een brief of kaart. Weer anderen voelen zich geliefd als ze een cadeautje krijgen. Ook vinden veel mensen het erg fijn als ze een vorm van ondersteuning voelen, zoals klusjes in het huishouden, helpen met het opvoeden van de kinderen, enz.

Hoe kunnen we liefde cultiveren?

Het komt niet vanzelf, het is iets dat we moeten cultiveren, waar we aan moeten blijven werken. Hier zijn enkele manieren waarop we liefde kunnen cultiveren in ons leven:

  1. Wees bereid om kwetsbaar te zijn. Het vereist kwetsbaarheid, het is belangrijk dat we bereid zijn om onszelf open te stellen voor anderen.
  2. Luister en toon interesse. Het betekent ook dat we interesse tonen in de levens van anderen. Door goed te luisteren en aandacht te geven, kunnen we diepgaande verbindingen maken met anderen.
  3. Wees aanwezig. Het is belangrijk om aanwezig te zijn in de levens van de mensen van wie je houdt. Toon interesse, wees betrokken en laat zien dat je er voor hen bent.
  4. Toon dankbaarheid en waardering. Liefde gaat ook om het tonen van waardering en dankbaarheid voor de mensen in ons leven.

Hoe beïnvloedt het ons leven?

Liefde heeft een diepgaande invloed op ons leven, en het is een emotie die ons kan helpen om ons beter te voelen over onszelf en ons leven. Wanneer we liefde ontvangen van anderen, kan het ons helpen om ons geaccepteerd en gewaardeerd te voelen, en het kan ons zelfvertrouwen vergroten. Liefde kan ons ook helpen om ons te verbinden met anderen wat verder gaat dan oppervlakkige interacties. Het kan ons een gevoel van doel en richting in het leven te geven.

Liefde kan ook uitdagend zijn. Het kan ons kwetsbaar maken en ons blootstellen aan de mogelijkheid van afwijzing of verlies. Als gevolg hiervan kan liefde ons verdrietig maken en ons kwetsbaarheid en pijn laten voelen.

Maar zelfs in deze momenten van pijn kan liefde ons helpen te groeien en ons sterker te maken. Zo kan het ons leven veranderen.

Zo kan het ook een belangrijke rol spelen in onze persoonlijke groei en ontwikkeling. Het kan ons helpen om onze eigen sterke en zwakke punten te begrijpen, ons helpen om emotioneel te groeien en ons helpen om meer bewust te worden van onze eigen gedachten en gevoelens. Door lief te hebben en geliefd te worden, kunnen we ons veiliger en zelfverzekerder voelen, en kunnen we beter in staat zijn om uitdagingen en moeilijke tijden het hoofd te bieden.

Herken je je in bovenstaand artikel? Mis je liefde in jouw relatie?  Wil je weer in verbinding komen door liefde te geven en te ontvangen? Aarzel dan niet en neem contact op!

>>Maak kennis met Marc<<

Boekentip: Liefde is een werkwoord, Alfons Vansteenwegen

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...