In Nederland gaat elk jaar meer dan een derde van de getrouwde stellen en een kwart van de samenwonende stellen uit elkaar. Samen zijn dat meer dan 100.000 stellen per jaar, dus 300 stellen per dag! Tevens zijn daar ook nog eens 60.000 thuiswonende kinderen bij betrokken.

Veel mensen in mijn praktijk merken de voortekenen van een naderende scheiding. Deze scheiding willen zij voorkomen en daarom zoeken zij begeleiding.

Veel meer mensen merken deze voortekenen niet en belanden in een scheiding.

Welke zijn dat dan, die voortekenen van een naderende scheiding?

Starre interactiepatronen

Starre interactiepatronen zijn er vele. Enkele voorbeelden zijn:

  • De vrouw/man van… Achter iedere succesvolle persoon staat een partner die zijn/haar carrière voor de ander heeft opgeofferd en ondersteunend is.
  • De rationele man/ vrouw en de gevoels- en creatieveling. De één houdt de financiën in de gaten, de ander organiseert van alles, is creatief en altijd vol plannen.
  • Redder en Slachtoffer. De ene is de held, de ander is de bangerik die graag gered wil worden.
  • Dokter en Patiënt. De ene partner mankeert vaak van alles, de ander verzorgt graag.
  • Guru en bewonderaar. De ene weet en kan heel veel, de ander bewondert dit alles.
  • Leraar en Leerling.
  • E.a.

Dergelijke patronen kunnen voordelen hebben. Je weet waar je aan toe bent en dit geeft rust.

Echter, als je zelf verandert of de omstandigheden veranderen, dan kunnen deze interactiepatronen gaan knellen. Geeft je partner je genoeg ruimte? Mag jouw ontwikkeling er ook zijn? Nee? Dan is het oppassen geblazen!

Emotionele verwijdering

Twee redenen die ik vaak hoor als mensen willen scheiden zijn: we zijn uit elkaar gegroeid en er is een ander in het spel. Emotioneel overspel en het bijkomend verlies aan vertrouwen richten de grootste schade aan. Veel mensen kunnen elkaar een onenightstand nog wel vergeven. Echter als dit leidt tot emotionele verwijdering, dan betekent dit een groot gevaar voor de relatie.

Deze emotionele verwijdering zal gaan blijken uit zaken als, het weinig meer samendoen, een onbevredigend seksleven hebben en vaker ruzie maken over onbenulligheden.

Als je je bewust wordt van deze emotionele verwijdering, je vindt dit wel best en je doet hier verder niets aan, dan koersen jullie af op een naderende scheiding.

Machtsstrijd komt veel voor

Machtsstrijd komt veel voor in relaties. Dit heeft alles te maken met ruimte en positie innemen. Deze ruimte en positie kan gemakkelijk veranderen in de loop van de jaren. Bijvoorbeeld,  denk aan het rolpatroon leraar-leerling: dat kan een hele tijd goed gaan, totdat de leerling zozeer is gegroeid dat die een andere positie wil gaan innemen, of totdat de leraar besluit dat zijn of haar inspanningen te weinig rendement opleveren en uitgekeken raakt.

Het vasthouden aan oude rolpatronen in een veranderende omgeving leidt vaak tot een machtsstrijd. Een machtsstrijd die stevig kan escaleren. Het winnen van een machtsstrijd is eigenlijk onmogelijk. Of één van de twee onderwerpt zich, of jullie gaan uit elkaar. Een lose – lose situatie als je het mij vraagt.

Voortekenen zijn blinde vlek

Veel mensen hebben een blinde vlek voor de voortekenen van een naderende scheiding. Zoals zoveel zeer grote dingen die pal voor je neus staan, je ziet ze niet of je wil ze niet zien… Veel mensen zijn bang voor de pijn en het verdriet wat hen te wachten staat, dus willen ze hier liever helemaal niet aan denken.

Tevens is het zo dat veel stellen een machtsstrijd, overspel, oude rollen, niet meteen verbinden aan het feit dat zij in het proces van scheiding zitten. En dat hoeft ook niet het geval te zijn! Dat maakt het ook zo ingewikkeld om te zien dat je relatie zich in de gevarenzone bevindt.

Het hoeft niet te laat te zijn

Een machtsstrijd kun je achter je laten en een gebrek aan emotionele binding kun je herstellen. Het hoeft niet te laat te zijn. Het is normaal dat in een verhouding tussen twee mensen oude rollen zo nu en dan gaan knellen. De omstandigheden veranderen immers permanent en ook jullie als partners houden niet op je te ontwikkelen op het moment dat je besluit samen langdurig een relatie aan te gaan.

Gelukkig is het niet per se noodzakelijk dat een bovengenoemde omstandigheid zal leiden tot een scheiding. Alle genoemde factoren zijn op zich niet ziekelijk of verdacht. Het is de optelsom van allerlei voortekenen die bewijst dat je relatie zich op glad ijs bevindt. De vraag die je kunt stellen als je een aantal van de genoemde tekenen aan de wand herkent, is: wat is zo groot dat ik het niet zie?

Deze vraag past uitstekend bij relatiecoaching. Een goede relatiecoach zal jullie begeleiden in het proces van het herkennen en aanpakken van de knellende patronen en de gegroeide emotionele verwijdering. Tijdens een traject wordt jullie duidelijk wat jullie eigen oplossing is. Blijven jullie ontkennen met alle nare gevolgen van dien of tonen jullie verantwoordelijkheid en gaan aan de slag? Ik zou zeggen, aarzel niet!

 

Zie ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book.  Nieuwsgierig hoe je weer in verbinding kan komen? Neem contact op om kennis te maken.

 

Boekentip: Omgaan met een scheiding, Jean-Pierre van de Ven

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...