De moderne liefdesrelatie? Twee mensen met verschillende persoonlijkheden, achtergronden en verlangens die elkaar hun leven lang emotioneel, seksueel, intellectueel, vriendschappelijk en huishoudelijk proberen te bevredigen. Het liefst zonder pauzes en seksuele inmenging van derden, vaak in het hetzelfde huis. Bijna elke liefdesrelatie staat voor de complexe uitdagingen van het moderne leven; wederzijdse carrières, zorg voor kinderen, gezondheid, zorg voor (schoon)ouders, sociaal verkeer, hobby’s, huishouden… Hoe houd je de liefde levend? Dit lijkt een onmogelijk project.

Voor veel relaties blijkt dit inderdaad een onmogelijk project. Zij eindigen in scheiding of in een passieloze nachtmerrie van samen eten, tv kijken, voorspelbare gesprekjes en wat plichtmatige seks zo nu en dan. Eigenlijk wil niemand dit en toch zie je het overal om je heen. Hoe kan het anders? Hoe houd je de liefde in je relatie levend? Hierbij wat tips voor het onderhouden van je relatie.

 • Heb aandacht voor elkaar
  Allereerst is het belangrijk dat je echt aandacht hebt voor elkaar. Als je echt van elkaar houdt, laat dit dan merken. Toon je liefde, toon belangstelling, verdiep je in elkaars belevingswereld. Zoek de verbinding met elkaar door je open en kwetsbaar op te stellen. Geef ook duidelijk aan waar je behoefte aan hebt en waar niet. Wij kunnen nu eenmaal geen gedachten lezen.

 • Ruimte voor jezelf
  In iedere relatie is het goed om ruimte te hebben voor jezelf. Dat je jezelf kan zijn en je met je eigen taken bezig kunt houden. Zonder continue op de ander gefocussed te zijn. Zo houd je iets van het onbekende in stand enblijft de relatie dynamisch en bevredigend. Relaties waarin beide partners gewoon hun eigen dingen (mogen) blijven doen, houden langer stand.

 • Accepteer elkaars verschillen
  In het begin van de relatie is alles aantrekkelijk. In de loop van de relatie gebeurt het vaak dat die eerste aantrekkingspunten veranderen in irritatiepunten. En dit kan leiden tot kwetsende discussies. Je wilt de ander veranderen of hoopt dat die dit uit zichzelf zal doen. Echter, dit heeft geen enkele zin. Beter is het ander-zijn van je partner te respecteren. In goede relaties worden die verschillen besproken op een constructieve manier. Zo kunnen deze verschillen elkaar juist aanvullen.

 • Praat conflicten en ruzies uit
  Conflicten en ruzies zijn uitingen van angst voor verlies van verbinding met elkaar. Mensen uiten eerder hun boosheid dan hun angst, vandaar dat er zo vaak schrijnende misverstanden ontstaan. Conflicten zijn dus nodig om uit te praten wat je stoort aan elkaar en wat je voelt. Ga je die uit de weg, dan ondermijn je het vertrouwen en de intimiteit. Als de emoties (te) hoog oplopen, dan helpt het om even wat tijd te nemen. Deze bezinning inbouwen helpt om schade te beperken. Hervat het gesprek pas als de emoties bekoeld zijn.  Fysiek en verbaal geweld kunnen het vertrouwen in een relatie voorgoed schaden.

 • Positieve communicatie werkt
  Niet verbazingwekkend: relaties blijven gezond door liefdevolle communicatie en positieve aandacht. Neem hierin je eigen verantwoordelijkheid. Klagen over de ander is dodelijk voor je relatie. Probeer geweldloos te communiceren, houd het bij jezelf. Vinger wijzen, jij-bakken werkt niet. Uit onderzoek blijkt dat stellen een veel grotere kans hebben bij elkaar te blijven wanneer elke negatieve uitwisseling (kritiek, schelden, kwetsen, negeren) in verhouding staat tot vijf positieve interacties (complimentje, aandacht, interesse, attent zijn). Negativiteit heeft een grotere destructieve kracht dan veel partners zich realiseren. Kortom, geef veel complimentjes, zeker wanneer je een keer uit de bocht bent gevlogen.

 • Doe samen spannende dingen
  Door nieuwe, spannende dingen te ondernemen worden de hormonen dopamine en adrenaline aangemaakt. Dit geeft een energie-boost. Partners die samen iets spannends doormaken blijken achteraf meer verliefd dan stelletjes die op het strand gaan liggen. Alles wat het lichaam opwindt, helpt ook de passie te stromen. Samen uit de comfortzone gaan is goed voor de relatie. De roes van het avontuur versmelt zich met de band die je voor elkaar voelt.

 • Rituelen zijn belangrijk in je relatie
  Naast nieuwigheid en spanning hebben mensen ook behoefte aan rituelen en symbolen. Deze geven de relatie een eigen kleur. Ze geven ons het gevoel dat we deel zijn van een groter geheel (zoals een liefdesrelatie). Alles wat stellen in het heden aan een gezamenlijk verleden bindt, versterkt het wij-gevoel. De liefde mag af en toe extra gevierd worden. Houd daarom de voor jullie belangrijke dagen en tradities levend. Ook kleinere, dagelijkse ritueeltjes zijn belangrijk: het gesprekje aan de keukentafel, koosnaampjes, een kus bij het weggaan, Netflix serie kijken. Dit soort rituelen schept vaak ook een mooie gelegenheid om elkaar opnieuw even te versieren.

 • Besteed aandacht aan intimiteit en (zin in) seks
  Seksualiteit kan de relatie maken en breken. Hoe je het ook wendt of keert, seks is (meestal) datgene wat een liefdesrelatie van een vriendschap onderscheidt. Het is ook het meest gevoelige punt in de relatie. De kwaliteit van de verbinding met je partner bepaalt hoe bevredigend de seks is. Hoewel veel partners prima ‘seksloos’ door het leven gaan, geeft regelmatige seks en lichamelijke intimiteit de relatie glans. De hormonen die vrijkomen voeden zowel lichaam als de relatie. Vrijen is gezond, zowel voor jezelf als voor je relatie. Maak er dus tijd voor en blijf het vooral doen!

 • In voor- en tegenspoed
  De liefde levend houden is een levenslange bezigheid. Daar horen ook de mindere momenten bij. Elke partner kan op een bepaald moment ziek, misselijk, onaantrekkelijk en vervelend zijn. As je voor elkaar gekozen hebt dan heb je, tot op zekere hoogte, de plicht om er iets van te blijven maken. Elke crisis is ook een gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en er samen sterker uit te komen.

De kern van bovenstaande adviezen is het onderhouden van een veilige relatie waarin jullie als partners open, betrokken en betrouwbaar zijn naar elkaar.  Een relatie van verbinding. Als deze veilige basis is gelegd en wordt onderhouden, houd je de liefde levend. Zo blijft de liefde in je relatie in leven en verrijkt deze je leven!

Lees ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...