De feestdagen staan voor de deur. Een periode van gezelligheid, feestelijke etentjes, familie en vrienden over de vloer, cadeautjes en wat extra tijd voor elkaar. Toch vertellen mensen mij vaak hun veelvoorkomend tijdverdrijf: ‘We maken ruzie met elkaar!’ Conflicten komen bij ieder paar voor; dit is onvermijdelijk. Ook (of juist…) tijdens de feestdagen! Dit jaar, na bijna een jaar virus-crisis, is bij ons allen het lontje ook nog eens korter. Hoe overleeft je relatie deze periode? Kun je voorkomen dat een ruzie met elkaar uit de hand loopt? In deze blog wat tips.
Ongezond ruzie maken
Om gezond ruzie te kunnen maken met elkaar is het goed om eerst wat schadelijke elementen de bespreken. Ruzie maken komt meestal vanzelf op gang, zonder voorbereiding. Je begint over een detail en dat werkt als de lont in het kruitvat. De kwaadheid stijgt zeer snel. Je bent gekwetst, beledigd, geïrriteerd en je reageert meteen. Je let niet op plaats en tijd en last geen pauzes in. Vaak gaat het al snel niet meer over het onderwerp van de ruzie, maar wordt er van alles bijgehaald. De bedoeling is ‘gelijk hebben’, willen winnen en de ander te kwetsen.
De ruzies gaan vaak over abstracte zaken. Moet het huis opgeruimd zijn (wat is opgeruimd..?). Moeten we wat meer tijd maken voor elkaar? Moeten we het gezellig maken met elkaar? Moeten we meer leuke dingen doen met de kinderen? Het antwoord op deze vragen, ja of nee, maakt in de praktijk geen verschil. De verlangens en wensen van elk van de partners worden zo niet duidelijk en blijven telkens een twistpunt.
De oorzaak van een ruzie ligt altijd bij de ander, toch? Mijn goede gedrag komt uit mijzelf, mijn slechte gedrag is de schuld van hem/haar. Het goede gedrag van hem/haar, dat ligt dan weer aan mij. Het slechte gedrag van hem/haar, dat is gewoon zijn/haar persoonlijkheid..! De vraag die niemand stelt: ’Hoe zou het zijn om met mij te moeten samenleven..?’
Stellen maken ook geregeld ruzie met elkaar om het beeld dat de één van de ander heeft te bestrijden. ‘Jij denkt dat ik een egoïst ben, maar dat is helemaal niet waar!’ Hoe meer je wil bewijzen dat dit niet zo is, hoe meer je partner denkt dat dit juist wel zo is!
Ook gaan veel mensen argumenteren. Hoe goed de argumenten ook zijn, ze zeggen niets over het belang dat je eraan hecht. Als ik ‘redelijker’, ‘verstandiger’, ‘wijzer’ ben dan jij, wat ga jij dan doen? Als ik beter kan praten dan jij, als ik je zwakke plekken ken? Wat win ik dan tenslotte? Dat mijn relatie eraan kapotgaat?
Als laatste één van de ergste vormen van ongezond ruzie maken met elkaar; het doen alsof, het zich in stilte opofferen, slachtoffer spelen. Deze houding heeft vaak ergere effecten voor de relatie dan openlijk ruzie maken. Uiteindelijk leidt deze houding tot emotionele vervreemding.
Hoe ongezond ruzie maken voorkomen
Als eerste is het belangrijk duidelijk te krijgen hoe de ruzie ontstaat. Wat was precies de aanleiding van de ruzie? Wie heeft wat gezegd en hoe heeft de ander daarop gereageerd? Maak vooral het verschil in standpunten heel duidelijk. Bedenk hierbij dat het niet gaat om ‘gelijk hebben’, maar wat eenieder wil of vindt.
Een tweede stap is te bedenken wat jij anders kunt doen en niet te verwachten wat de ander anders kan doen. Wat is jouw bijdrage aan de ruzie? Hoe reageer jij gewoonlijk waardoor de ruzie ontstaat of verergert? Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Als je dus iets anders wilt krijgen, moet je dus iets anders doen. Dit is echter niet zo eenvoudig, vaak reageer je automatisch. Een andere reactie moet je eerst bedenken en ‘oefenen’. Doe dit dus op een ander moment en laat je gedachten de vrije loop. Bedenk dat dit ook tijd kost
Vervolgens moet je leren je automatische reactie uit te stellen. Luister hierbij goed naar je lichaam. Wat voel je, wat gebeurt er in je lichaam, hoe voelt jouw automatische reactie? Op het moment dat je je hiervan bewust bent, haal dan rustig adem en wacht even. Dit geeft je tijd om jezelf aan je nieuwe reactie te herinneren. Hoe meer je je bewust wordt hoe beter je kunt veranderen.
Dan is het tijd om de nieuwe reactie in te zetten. Op het begin zal dit zeker onwennig en vreemd voelen. Dat is normaal. Probeer dit dus te accepteren.
Als laatste stap, de moeilijkste, hou het vol! Je hebt lang niet altijd zin om energie te steken in dit veranderingsproces. Toch is dit de enige manier om de patronen te doorbreken en de ongezonde ruzies met elkaar op te lossen of zelfs te voorkomen.
Communiceren essentieel
Het spreekt natuurlijk vanzelf dat een goede manier van communiceren hierbij essentieel is. Leer goed naar elkaar te luisteren, laat elkaar uitspreken, herhaal in je eigen woorden wat je partner heeft gezegd, enz. Neem zo objectief mogelijk waar, uit je eigen gevoel, geef duidelijk aan waar je behoefte aan hebt en doe vervolgens een verzoek. Dit staat beschreven in een andere blog.
Tot slot, ruzie maken met elkaar is niet leuk, maar kan er zeker voor zorgen dat je relatie beter wordt. Je leert elkaar steeds beter kennen. Hoe beter je uit de ruzie komt, hoe mooier de (nieuwe) verbinding. Dit zou een mooi Kerstcadeau zijn!
Ik wens jullie hele fijne en liefdevolle feestdagen!
Zie ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book. Nieuwsgierig hoe je weer in verbinding kan komen? Neem contact op om kennis te maken.