‘Ik ben vreemdgegaan’, kun je ons helpen? Deze vraag krijg ik regelmatig. Een schuldbewuste partner belt mij voor hulp in de ontstane relatiecrisis. Wat te doen als jij degene bent die is vreemdgegaan?

Vreemdgaan

Vreemdgaan komt veel voor en is een thema van alle tijden. Vreemdgaan wordt door Van Dale gedefinieerd als ‘seks hebben met een ander dan de vaste partner’. Toch ervaren veel mensen het buitengewoon veel aandacht aan een ander dan de vaste partner besteden, vaak ook als vreemdgaan. Van seksueel contact hoeft hierbij dan geen sprake te zijn.

Mensen die zijn vreemdgegaan vertellen mij vaak dezelfde redenen: gebrek aan positieve aandacht, gebrek aan intimiteit, het gevoel van in een sleur zitten, gebrek aan communicatie.

Vreemdgaan zorgt voor spanning,  opwinding, op een andere manier aandacht krijgen, seksuele variatie en geeft vaak ook een boost aan je zelfvertrouwen.

Voor de meeste mensen leidt de ontdekking van vreemdgaan tot een serieuze relatiecrisis.  Vaak wordt het uitkomen van vreemdgaan als traumatisch ervaren. Mensen drukken zich bij mij uit in woorden als, ongeloof, shock, woede, verdriet, wanhoop, schaamte en schuld, gevoelens van eenzaamheid en onveiligheid.

Zelf vertellen

Wanneer je bent vreemdgegaan kun je dit het beste zelf vertellen. Hoe moeilijk dit ook is. Wachten tot je partner erachter komt, zorgt voor een extra probleem. De meeste partners kunnen over vreemdgaan uiteindelijk nog wel heenstappen. Het liegen, bedriegen, ontkennen, maken het voor de bedrogen partner nog veel kwetsender en richt extra schade aan. Dit maakt het voortzetten van de relatie nog moeilijker.

Op het moment dat je partner ontdekt dat je bent vreemdgegaan, of dat jij dit zelf vertelt, verwacht je partner dat je helemaal eerlijk bent en het hele verhaal vertelt. Dit gaat onherroepelijk gepaard met heftige emoties, zowel bij je partner als bij jou. Bij jou kan dit leiden tot het in de verdediging schieten. Bijvoorbeeld, je gaat ontkennen, bagatelliseren, je wordt boos of je geeft je partner de schuld van iets wat je mistte in jullie relatie. Dit verdedigen is begrijpelijk, maar brengt je uit verbinding. Daarmee bereik je niet wat je wilt.

Meteen nadat je partner weet van jouw vreemdgaan, ontstaat er een flinke vertrouwenscrisis. Je partner gelooft je niet meer; alles wat er tussen jullie is gebeurd komt nu op losse schroeven te staan. Plotseling is niets meer zeker. Zeggen dat het je spijt en dat je het nooit meer zal doen, zal nu niet helpen. Wat je wel kunt zeggen is dat je begrijpt hoe pijnlijk het is. Daarmee zal je partner zich gehoord en begrepen voelen.

Volgende stap

Een volgende stap is toevoegen dat je graag eerlijk wil zijn. Dat je dit echter wel moeilijk vindt omdat je niet nog meer schade wilt aanbrengen. Vaak wil je partner alle details weten, om wat houvast te krijgen, een beeld te vormen, het proberen te begrijpen. Echter, vaak maakt het vertellen van details de schade nog groter.  Ook heb ik regelmatig geconstateerd dat het opdiepen van exacte details uit het verleden zeer lastig blijkt. Het gevolg, je verhaal is niet consistent en je partner wordt nog bozer en achterdochtiger. Alles wat je vertelt wordt in twijfel getrokken. Een gemene loop ontstaat; je partner vraagt details, jij vertelt wat je herinnert, je partner vraagt nog meer details, jij kan je deze niet meer helemaal precies herinneren, je partner gelooft niet wat je zegt, …enz.

Zelf verantwoordelijkheid nemen

Het is nu belangrijk dat je toont dat jij de verantwoordelijkheid neemt voor hetgeen jijzelf hebt aangericht. Waarschijnlijk zal je worstelen met allerlei emoties, variërend van angst, schuld, schaamte, machteloosheid, boosheid en verdriet. Wellicht voel je ook opluchting omdat het geheim is uitgekomen en je niet meer hoeft te liegen.

Ook krijg je, zeker op het begin, een lawine van emoties van je partner over je heen. Gevolgd door ijzige stilte, afstand en afwijzing.

Zoek hulp

Nu is het belangrijk dat jullie samen jullie gevoelens gaan delen. Hier is veel moed voor nodig. Je kwetsbaar opstellen, het gesprek aangaan, is erg lastig. Toch is dit de manier om uit de crisis te komen. Wellicht heb je hier hulp bij nodig.

Herken je jezelf in het hierboven beschreven? Speelt het thema ‘vreemdgaan’ en kan jij of kunnen jullie hier begeleiding bij gebruiken? Relatiecoaching kan helpen! Aarzel niet en maak een afspraak.

 

>>Maak kennis met Marc<<

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...