Samen hadden jullie het afgesproken; hij zou beneden blijven liggen. Toch ligt die daar, naast je bed. Het laatste wat je ’s-avonds en het eerste wat je ’s-ochtends aanraakt; de mobiele telefoon.. Normaal gingen jullie tegelijkertijd naar bed, beetje kletsen, knuffelen, vrijen, voordat jullie in slaap vielen. Nu scrollen jullie door de social media of blijven jullie gevangen in de eindeloze stroom van actualiteiten. Verbonden met honderden virtuele ‘vrienden’, maar een gevoel van eenzaamheid in je relatie. Jullie zijn de enige niet…
Gevoel van eenzaamheid vergroot
Een gevoel van eenzaamheid in de relatie is niet een nieuw fenomeen. De huidige periode van de corona crisis heeft dit gevoel van eenzaamheid bij veel stellen wel verergerd. Door het leven op elkaars lip komen de onderhuidse spanningen onder het vergrootglas te liggen. De gedwongen isolatie heeft als consequentie gehad dat wij allen nog meer online zijn. Het vergelijken van ons eigen leventje met dat van alle perfecte social media profielen van onze ‘vrienden’ heeft ons gevoel van eenzaamheid nog verder vergroot.
Gemis van emotionele verbinding
Niet alleen het bijhouden van onze social media en de actualiteiten, maar ook ons werk is nu bijna geheel online. Privé en werk gescheiden houden is nu nog lastiger. Een goed gesprek, het delen van gevoelens, verbinding voelen, aandacht geven, vertrouwen en intimiteit zijn het kind van de rekening. Het gemis van deze emotionele verbindingen met juist onze partner maakt het gevoel van eenzaamheid zo pijnlijk.
Met elkaar communiceren
Hoe uiten zich vormen van eenzaamheid in een relatie? De belangrijkste indicator is de manier waarop de partners met elkaar communiceren. Partners voelen geen empathie voor elkaar, partners voelen zich snel aangevallen en gaan zich verdedigen, partners weigeren om te praten; er komt toch maar ruzie van, partners die verlangen naar lichamelijke intimiteit en zich stelselmatig afgewezen voelen.
Deze gevoelens van eenzaamheid zijn extra pijnlijk als de partner met anderen wel kan praten, lachen, een goed gesprek kan voeren. Als de partner zich naar een ander wel kwetsbaar kan opstellen. Als de partner een ander wel aantrekkelijk vindt en deze gevoelens laat blijken.
Emotionele verbinding herstellen
Deze eenzaamheid aanpakken betekent de emotionele verbinding herstellen. Deze verbinding herstellen betekent een andere manier van communiceren en hard werken. Het is belangrijk om samen gesprekken te gaan voeren, die wellicht moeilijk kunnen zijn. Als gesprekken nu nog te ingewikkeld voelen, probeer elkaar eens een brief te schrijven. Woorden en zinnen kunnen dan eerst goed doordacht worden. De brief vervolgens een goede aanleiding tot een gesprek zijn.
Enkele tips voor het voeren van een goed gesprek:
- Ga uit van jezelf, ben je zin met ‘ik…’
- Wees nieuwsgierig naar wat je partner vertelt. Vraag: ‘Vertel..’
- Luister actief en laat elkaar uitpraten
- Creëer een goede omgeving voor een gesprek
- Houd het bij één onderwerp per keer
- Ben je ervan bewust dat niet alle issues zullen worden opgelost in één gesprek, elk gesprek is een stap in de goede richting
- Bedenk dat het gesprek moeilijk kan zijn en waardeer dat de ander mee wil doen
- Geef je partner het gevoel dat je echt luistert, met je volle aandacht. Oprechte aandacht zal het gevoel van eenzaamheid verdrijven
Deze lijst met tips is natuurlijk verre van volledig. Heel nuttig en behulpzaam hierbij zijn ook de lessen van Marshall Rosenberg, zoals beschreven in zijn boek Geweldloze Communicatie.
Wij allen leven momenteel in een samenleving die gebukt gaat onder een vorm van stress die wij nog niet kenden. Deze stress heeft een invloed op onze relatie. Laten wij dus regelmatig bij elkaar checken hoe onze relatie ervoor staat. Eenzaamheid in de relatie is een serieus gevaar voor de continuïteit. Blijf of herstel de verbinding voor het te laat is.
Lees ook mijn andere blogs, Voorkom relatiecrisis door corona quarantaine, Praten over gevoelens? Ik denk het niet!, Uit elkaar groeien in je relatie voorkomen.