Veel stellen voelen geen liefde meer in de relatie. Ze wijten dit aan allerlei moeilijkheden die ze ondervinden. Echter lang niet alle problemen wijzen op een relatie zonder liefde. Vaak zijn het de verschillen tussen de partners die ervoor zorgen dat er moeilijkheden ontstaan, waarvoor zij steeds opnieuw oplossingen moeten bedenken. Wat blijkt nu, het zijn niet de problemen die het stel ongelukkig maken, maar de oplossingen die ze kiezen om de moeilijkheden de baas te kunnen. Goede oplossingen leiden tot verbinding, maar oplossingen die niet werken kunnen leiden tot onbegrip en het voelen van geen liefde meer in de relatie.

Het gaat nooit vanzelf

Wie in een duurzame relatie samenleeft, verlangt dat deze vanzelf liefde en geluk brengt en heel lang zal duren. Dat je elkaar volledig aanvoelt, altijd van elkaar zult houden, nooit ruzie zult maken, dezelfde mening zult hebben, nooit een oogje op een ander zult hebben…Dat is toch de bedoeling van een liefdesrelatie? Een bekende romantische gedachte. Toch is de dagelijkse realiteit anders; samenleven brengt ook problemen, grote en kleine, met zich mee. Helemaal vanzelf gaat het nooit.

Grote en kleine verschillen

Als je met iemand een liefdesrelatie aangaat, kom je in aanraking met een aantal verschillen. Meestal zijn dit kleine verschillen, die dagelijks terugkomen. Bijvoorbeeld verschillen in aankleden, persoonlijke verzorging, tafelmanieren, eetgewoontes, enz. Op zich kleine dingen die helemaal niet zo erg hoeven te zijn. Echter, ze keren telkens weer terug, iedere dag opnieuw. Dat gaat wringen.

Grote verschillen zijn ook onvermijdelijk. Deze zijn vaak ontstaan in het gezin van oorsprong. Deze verschillen uiten zich in wat beide partners verwachten in de relatie te moeten geven en te zullen krijgen. Verschillen over wat het betekent om samen te leven. Bijvoorbeeld, je leeft om te werken of je werkt om te leven. Of, een vrouw is er voor de kinderen en de man zorgt voor het inkomen. Of, geld moet je sparen voor later of je leeft maar één keer…

Deze verschillen zijn op zich niet goed of slecht. Echter, beide partners moeten hier wel me (leren) leven. In een liefdesrelatie komen deze verschillen het hardste aan, omdat de partners dicht op elkaar leven, voor een lange tijd. De verschillen komen elke dag terug. Zij zullen dus een antwoord moeten vinden op deze verschillen. Een antwoord wat voor hen goed uitpakt voor lange tijd. Dat deze verschillen dus tot problemen (kunnen) leiden is heel normaal. Deze horen erbij en hoeven niet te duiden op geen liefde meer in de relatie.

Geen vat op de problemen

Veel stellen voelen op een gegeven moment geen liefde meer in de relatie, omdat als ze een relatieprobleem opmerken, dit in eerste instantie erger wordt. Hoe werkt dit? Meestal is het zo dat één van de twee partners aan de noodrem trekt en hulp gaat zoeken bij een relatiecoach. Dit kan voor de andere partner een schok betekenen; “Het valt toch wel mee…?” Verstoppen kan nu niet meer.

Wat is er mis?
Wat ook een veelvoorkomend patroon is, is dat mensen geen inzicht hebben in wat er precies mis is. “Hoe komt het dat wij elkaar kwetsen, zonder dat dit onze bedoeling is?”. “Waarom maken we telkens ruzie?” Het gebrek aan inzicht maakt de problemen erger. Ook komt het voor dat beiden een andere kijk hebben op de zaak. Dit leidt tot vruchteloze discussies.

De relatie verandert
Als laatste punt wat verschillen en problemen in een relatie veroorzaakt, is dat de relatie continue verandert. De relatie gaat door verschillende fasen, die elk zo hun uitdagingen met zich meebrengen. Zo kunnen er de volgende fasen doorlopen worden: fase zonder kinderen, fase met baby, fase van kind(eren) naar school, fase van kind(eren) die uit huis gaan, fase van samen weer alleen. Elke overgang naar een andere fase kan leiden tot een serieuze crisis, waarvoor een oplossing gevonden dient te worden. En dit kan erg ingewikkeld zijn.

Werken aan je relatie

Om de verschillen en bijbehorende problemen aan te pakken, moet je werken aan je relatie. Dit gaat niet vanzelf. Een relatiecoach kan je hierbij goed begeleiden. De relatiecoach biedt inzichten en methoden om verschillende relatieproblemen aan te pakken. Modellen, manieren van kijken naar elkaar, kaders, die zorgen dat beide partners beter zien wat er aan de hand is. Hierdoor wordt het voor hen mogelijk hun eigen oplossingen te vinden. Goede oplossingen die leiden tot (nieuwe) verbinding. Voel je geen liefde meer in je relatie? Wacht dan niet langer en maak een afspraak.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...