Doe eens lief, wees aardig voor elkaar, geef elkaar waardering, geef eens een compliment. Je hoort het veel om je heen en iedereen is het er mee eens dat dit belangrijk is. Er wordt massaal geapplaudisseerd voor zorgprofessionals, schoonmaakpersoneel wordt in het zonnetje gezet en ouderen geholpen. Ook het geven van waardering en complimentjes kan je relatie veel goed doen. Maar, geef eens een compliment, hoe doe je dat precies?

Complimentjes geven

“Je hebt me goed geholpen”
“Je hebt de tafel mooi gedekt”
“Aardig van je dat je gisteren de boodschappen hebt gedaan”

Dit soort zinnen van waardering lijken complimenten. De schrijver van het boek Geweldloze Communicatie, Marshall Rosenberg, legt de vinger op de juiste plaats als hij stelt dat dit soort complimenten, zij het positieve, vaak oordelen zijn. Uit een dergelijke waardering blijkt namelijk nauwelijks wat er in de spreker omgaat. Alhoewel goed bedoeld, de spreker spreekt een oordeel uit: goed, mooi, aardig.

Beter presteren door manipulatie

Velen van ons hebben geleerd dat het maken van complimenten kan ‘werken’. Mensen zouden harder werken als ze regelmatig een schouderklopje krijgen, studenten zouden beter studeren als docenten ze regelmatig complimenteren en relaties zouden beter zijn wanneer mensen meer waardering uitspreken naar elkaar. Als de ontvanger echter de manipulatie achter de waardering bemerkt, dan blijft er van het compliment niets over. Het is dus belangrijk dat een compliment wordt gegeven om vreugde kenbaar te maken en niet om er iets voor terug te krijgen.

Het kan anders

Volgens Rosenberg bestaat een waardering uit drie bestanddelen:

  1. De handelingen, waar het compliment betrekking op heeft, hebben bijgedragen aan het welzijn;
  2. De handelingen hebben persoonlijke behoeften vervuld;
  3. De vervulling van de persoonlijke behoeften heeft geleid tot een aangenaam gevoel.

Bijvoorbeeld, “Dank je dat je voor mij de boodschappen hebt gedaan. Ik had de spullen nodig en zag er tegenop deze zelf te halen. Nu ben ik erg opgelucht”.

Waardering ontvangen is een kunst

Ook blijkt het lastig voor ons om op de juiste manier waardering te ontvangen. We vragen ons af of we het compliment wel hebben verdiend of waar kunnen maken. “Ach, het was geen moeite”. Een dergelijke uitspraak kan al snel overkomen als een vorm van valse bescheidenheid of superioriteitswaan, waarmee we het belang van de waardering ontkennen.

Toch hebben wij allemaal een verlangen naar echte erkenning en waardering, ondanks het feit dat wij het lastig vinden om deze te ontvangen. Juist in onze relatie hunkeren wij naar waardering, zonder gemanipuleerd te worden. Vaak neigen wij ertoe om op te merken wat verkeerd is in plaats van wat goed is. Als je partner heerlijk heeft gekookt, maar één asperge blijkt een beetje taai, heb je de neiging enkel dit te melden…

Geven en ontvangen

Juist in deze tijd is het belangrijk dat wij leren complimenten te geven en te ontvangen. Geef elkaar dus vaker een compliment, let op alle zaken die goed gaan. Uit je waardering oprecht, geef aan wat je partner positief heeft bijgedragen, vanuit een blij gevoel, zonder te manipuleren. En als het compliment op deze manier wordt uitgedrukt, kun je dit ontvangen zonder gevoelens van superioriteit of valse bescheidenheid en de vreugde delen met je partner die je het compliment heeft gegeven. Zo wordt je relatie leuker en je leven rijker!

Zie ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book.  

Nieuwsgierig hoe je weer in verbinding kan komen? Neem contact op om kennis te maken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...