Over een maand staan ze weer op de kalender; de feestdagen. Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw. Veel mensen kijken hier naar uit en verheugen zich op deze feestjes. Vaak geconcentreerd rondom de familie en elkaar.

Het fijnste wat er is, toch? Zeker niet voor iedereen. Bij veel stellen staat de relatie extra onder druk tijdens deze periode. Veel stellen vragen zelfs de scheiding aan in januari. Hoe is dit voor jullie? Hoe overleeft je relatie deze weken? De Feestdagen een feest?

Hoe houden we het gezellig?

Eind november is in zicht. Sinterklaas of een surpriseavond moet worden voorbereid. Wat geven we de kinderen en elkaar? Wat schrijven we in een gedicht? Kunnen we ruzies voorkomen, hoe houden we het gezellig?

Daarna volgen de Kerstdagen. Dit jaar precies in het weekend. Dat betekent de hele week nog de tijd om alle deadlines te halen. Tussendoor de boodschappen, wie doet wat voor de diners, wie zorgt er voor de kinderen? Wat doen we met onze ouders? Wanneer bij wie?

Kortom, het ideale recept om doodmoe en gestrest van te worden. De lontjes zijn kort,  het minste vonkje kan de boel laten ontploffen.  En we willen juist dat deze dagen zo gezellig zijn! Je moet al een sterke relatie hebben om bovenstaand te overleven. Wat nu, als dit niet zo is…? Dan kun je wel een tip gebruiken.

Maak een verlanglijstje

Daar je juist in deze periode veel van elkaar verlangt, is het belangrijk dat je precies weet wat je partner fijn vindt, wat hij/zij leuk vindt, wat eventuele zorg wegneemt enz. Deze tip geef ik vaak aan stellen mee; maak een verlanglijstje en geef dit aan elkaar. Dit voelt misschien wat vreemd; mijn partner zou toch moeten weten wat ik fijn/leuk enz vind? Dat blijkt in de praktijk anders te zijn.

Mensen vinden het leuk om iemand anders een cadeautje te geven. Zeker als dit cadeautje dankbaar wordt ontvangen. De gever moet dus wel precies weten wat de ontvanger wil hebben. Denk maar aan het verlanglijstje dat kleine kinderen maken voor Sinterklaas, heel precies.

Ons lijstje begint met: “Ik zou graag willen dat je…” Vervolgens zet je hier zaken op die je partner eenvoudig kan geven. Let wel, je partner mag iets geven, het is geen verplichting. Bijvoorbeeld:

  • mij meehelpt met de boodschappen doen
  • mij meehelpt iets leuks te verzinnen voor de kinderen
  • mij een avond masseert
  • met mij samen wil winkelen
  • naar mij luistert als ik iets wil vertellen
  • mij elke dag 1 complimentje geeft
  • mij even met rust laat als ik thuis kom
  • samen met mij naar een relatiecoach gaat
  • enz enz enz

Er staat dus niets op wat je niet wil van je partner…!

Elke keer als je iets van je verlanglijstje krijgt, ontvang je dit in dankbaarheid. “Dank je wel, dat je…” Iets krijgen is leuk, en zo wordt iets geven nog leuker! Een zichzelf versterkend effect.

Worden zo de Feestdagen een feest? Als het jullie lukt te geven en te ontvangen, worden ze in ieder geval een beetje leuker.

Een goede voorbereiding

Zien jullie nu al op tegen de Feestdagen? Knellende patronen doorbreken, veel voorkomende ruzies en discussies oplossen, gevoelens van onveiligheid en eenzaamheid lossen niet vanzelf op. Ook niet met een verlanglijstje.

Als ‘zijn de Feestdagen voor ons een feest’ voor jullie een moeilijke vraag is, aarzel dan niet om meteen contact op te nemen. Begeleiding in je relatie is nu zeer wenselijk. Begin dus op tijd. Nu dus.

Samen kunnen we verkennen op welke punten jullie aan de verbinding met elkaar kunnen werken. Goed om elkaar dit te gunnen. Dit hoort ook bij de goede voorbereiding voor de Feestdagen!

Zo overleeft je relatie de Feestdagen en kunnen deze ook voor jullie heel gezellig zijn! Fijne Feestdagen!

>>Maak kennis met Marc<<

 

Boekentip: Harville Henrix & Helen LaKelly Hunt, Getting the love you want

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...