“Elke relatie is een reflectie van de relatie met jezelf”

Dit citaat is van Deepak Chopra. Ik gebruik het vaak in mijn sessies. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Wat betekent dit citaat in relatie tot relatiecoaching?

Je hebt een afspraak gemaakt voor relatiecoaching

De eerste keer is zeker spannend. Wat gaat er door je heen? Het kan goed zijn dat je je onzeker en nerveus voelt. Wie is die Marc Huijbregts eigenlijk? Zal hij mij wel goed begrijpen? Trekt hij geen partij? Wat zal hij allemaal naar boven laten komen? Wil ik dit wel? En, helpt die coaching eigenlijk wel?

Deze spanning, opwinding, nervositeit, is heel normaal en hoort er bij. Het is nogal wat om over je relatie te praten, zeker als deze niet zo lekker loopt. Vaak is er al (veel) onderliggend lijden aan vooraf gegaan om deze stap te zetten. Dit voelt kwetsbaar en onzeker. Logisch dus dat deze stap niet eenvoudig is.

Kwaliteit van de relatie verbeteren

Als stellen met mij contact opnemen voor begeleiding in hun relatie, is meestal hun grote wens om de relatie sterk te verbeteren. Niet altijd, het komt ook voor dat mensen op zoek zijn naar duidelijkheid. In de veilige omgeving van mijn praktijk kunnen ze uitspreken wat hun echte behoeften zijn.

Eén van de meeste gehoorde wensen is het verlangen naar het herstel van verbinding. Emotionele verbinding, het veilig voelen, het er mogen zijn. Een veilige en constructieve dialoog en niet de eeuwige kwetsende discussies die nergens toe leiden. Deze verbinding blijkt een onontbeerlijk ingrediënt dat wij mensen als fundamenteel ervaren in ons bestaan. “Alle werkelijke leven is ontmoeting” schreef filosoof Martin Buber ooit. Hij vindt dat een mens pas echt mens wordt als hij een relatie aangaat met de ander. Wij hebben de ander nodig om onszelf te ontdekken, te ontplooien en te groeien in ons potentieel.

Je partner is je spiegel

Elke relatie is een reflectie van de relatie met jezelf. Als we de kwaliteit van onze relatie willen verhogen, dan moeten we kijken naar wat de ander in ons losmaakt en hoe wij hier zelf mee omgaan. Vaak vraag ik: “Wat doet dit nu met je”, of “Wat zegt dit nu over jezelf”. Hoe we ons verhouden tot onszelf is per slot van rekening ook het referentiekader waarmee we in de wereld staan en ons verhouden tot de ander.

De bereidheid tot zelfreflectie is dus cruciaal in relatiecoaching. En ja, daar is zonder twijfel moed voor nodig, want in een traject kom je jezelf gegarandeerd tegen. Graven in je relatiepatronen is altijd ook wroeten in jezelf.

Bevrijding en rust

Dit graven in je relatiepatronen en in je eigen gedrag kan zwaar en beangstigend lijken. Na een eerste sessie kan dit inderdaad zo voelen. Na een aantal sessies geeft het je echter een gevoel van bevrijding en rust. Deze bewustwording geeft tenslotte keuzevrijheid om gezonder met je eigen schadelijke patronen om te gaan. Het is veruit het enige waar je controle over hebt om je verhouding beter te maken en je relatie naar een hoger niveau te tillen. Je partner en jezelf hebben hier veel baat bij.

Achter elk verwijt schuilt een onvervulde behoefte

Als je je partner of jezelf een verwijt maakt, dan verwijst dit vaak naar een eigen onvervulde behoefte. Dit heeft te maken met hoe anderen in het verleden met jou zijn omgegaan, al dan niet bewust en vaak ook met de beste bedoelingen. Dit verwijt, dus deze onvervulde behoefte, is vaak een blinde vlek. Iets waar je van wil wegvluchten.

Het gevaar bestaat dat hetgeen je onderdrukt toch vroeg of laat naar boven komt. Bijvoorbeeld door je partner aan te doen waar je zelf onder te lijden hebt gehad. Stel dat je systematisch te veeleisend bent voor jezelf en maar moeilijk kan aanvaarden dat je fouten maakt. Dan bestaat de kans dat jij je ook te streng zal opstellen ten aanzien van je partner.

Patronen hebben impact

Patronen hebben natuurlijk ook impact op hoe je met je partner omgaat en vervolgens op hoe die met jou omgaat. De dynamiek van de relatie is dus zonder twijfel onderhevig aan hoe je in relatie staat tot jezelf. Hoe we met elkaar communiceren en in verbinding staan, is steeds gebaseerd op hoe we onszelf benaderen en in welke mate we ons bewust zijn van onze eigen verdedigingsmechanismen, overlevingsreflexen en patronen.

Werken aan inzicht en groei

In relatiecoaching gaan we samen op zoek en krijgen inzicht in deze verdedigingsmechanismen, overleveringsreflexen en patronen. Van jezelf en die van je partner. Ook onderzoeken we hoe deze patronen in interactie met elkaar versterkt worden.

Hierbij wordt er geen schuldige aangewezen! Niemand kiest immers bewust voor de overlevingsreflexen die zijn ontwikkeld. Wel sporen wij elkaar aan tot het nemen van eigen verantwoordelijkheid om met de eigen patronen aan de slag te gaan. Dat kan namelijk alleen jijzelf!

Persoonlijke ontplooiing redt je relatie

Relatiecoaching leidt daarom ook tot persoonlijke ontplooiing. Daarnaast groeit je relatie als gevolg van relatiecoaching uiteraard ook sterk. Hoe mooi is het als je de verbinding vindt en je elkaar kan aanmoedigen om stapje voor stapje je te ontdoen van je destructieve patronen. Hoe fijn zal het zijn als jullie in staat zijn deze patronen met mildheid te ontvangen in plaats van met verwijten.

In een traject relatiecoaching is mijn begeleiding gericht op verbinding en trachten wij samen de liefde steeds terug te laten stromen naar waar deze verstrikt is geraakt. Als er genoeg inzet en zelfreflectie is, zijn de resultaten uitstekend. Alles begint bij jezelf, met moed en je eigen kracht van kwetsbaarheid. Elke relatie is een reflectie van de relatie die je hebt met jezelf. Met dank aan Deepak Chopra.

 

Zie ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book.  Nieuwsgierig hoe je weer in verbinding kan komen? Neem contact op om kennis te maken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chatten
1
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...
Hallo Marc hier, vertel, ik luister...