Pas geleden zag ik weer zo’n sticker; #DOESLIEF*. Met de campagne #DOESLIEF houdt SIRE ons een spiegel voor. Niemand wordt beter van onaardig gedrag. Aardig gedrag loont, zo stelt de campagne.
In je relatie werkt dit natuurlijk ook. Echter, ik zie dagelijks zeer veel voorbeelden van juist negatief gedrag. Dat dit je relatie niet ten goede komt, moge duidelijk zijn. Dus; stop dit negativisme. DOESLIEF juist in je relatie!
Wat is dit negativisme?
Ik zou willen stellen dat negativisme in je relatie elke gedachte, elk woord of elke daad is die je partner de boodschap geeft: “Jij bent niet goed genoeg als je denkt wat je denkt of je gedraagt zoals je je gedraagt.” Je wijst de ander af.
We willen graag ontkennen wat onze partner zegt als we daar een vervelend gevoel bij krijgen. Vanuit ons perspectief voldoet onze partner niet aan een onuitgesproken behoefte van onszelf. En hij/zij brengt het beeld in gevaar dat wij van hem/haar hebben.
“Ik kan werkelijk niet geloven dat je dat gedaan hebt.” Of “zoiets heb je nog nooit gezegd.” “Nee, zo iemand ben jij gewoon niet.”
Negativisme in je relatie begint vaak met een ontkenning. Je partner blijkt iemand te zijn met andere ideeën, wensen en behoeften dan die jijzelf hebt. Hierdoor krijg je een rot gevoel, je kan je zelfs bedreigd voelen. Soms probeer je je wanhopig vast te houden aan je eigen ‘waarheid’; “Zeg dat het niet zo is!”
Als ontkenning niet werkt
Als ontkenning niet werkt, dus je partner blijft afwijken van jouw ideaal plaatje, dan komen er verschillende vormen van negativisme ten tonele. Ik zal er een paar noemen.
Zo kan je je partner gaan beschamen. Je probeert je partner zich schuldig te laten voelen. “Hoe denk je dat dat voor mij is, als je je zo gedraagt bij mijn vrienden?”
Dan volgt meestal de beschuldiging. Je geeft je partner de schuld en legt de hele last van jouw frustraties bij hem/haar. “Als jij niet zo stom had gereageerd, hadden we geen ruzie gehad.” “Als je niet zo lang met je uiterlijk was bezig geweest, dan waren we gewoon op tijd gekomen.”
Hier komt vaak bovenop dat je bepaalde karaktereigenschappen van je partner gaat bekritiseren. “Je bent eigenlijk gewoon een egoïst, je denkt alleen maar aan jezelf.” “Je hebt geen gevoel.” “Ik weet niet of ik je wel kan vertrouwen.” “Jij hebt echt narcistische trekjes.” Niet alleen geef je je partner de schuld van je frustraties, maar noem je hem/haar ook een ‘slecht’ persoon.
NIVEA, oftewel het niet invullen voor een ander. Dit doen we maar al te graag! Gedachtenlezen, het ‘weten’ of ‘zien’ wat de ander denkt. “Je bent zo moe en vervelend omdat je veel te hard werkt.” “Je doet zo rot tegen mij omdat je vindt dat je je zin niet krijgt.” “Je hebt helemaal geen hoofdpijn, je hebt gewoon geen zin..!”
Als laatste voorbeeld, de ‘zwart – wit’ stellingen. “Je doet toch altijd waar jij zin in hebt.”
“Je zult ook nooit eens je rommel opruimen.” “Altijd als ik iets leuks wil doen, ga jij zitten zeuren.” “Jij moet ook altijd je gelijk krijgen.” “Het moet altijd op jouw manier.”
Verlies van emotionele verbinding
In een dergelijke relatie is het niet leuk toeven. Geen wonder dat de partner langer zal opblijven, meer tv gaat kijken, geen zin heeft om te vrijen, minder contact gaat zoeken. Hij/zij voelt zich niet veilig, afgewezen en steeds bekritiseerd en aangevallen. Gevolg is een serieus verlies van emotionele verbinding.
Om dit verlies aan emotionele verbinding te voorkomen en liefde te kunnen krijgen en geven, is het dus erg belangrijk om negativisme in alle vormen kwijt te raken, op te ruimen.
Als laatste goede reden om negativisme uit te bannen is het feit dat dit schadelijk is voor jezelf en je eigen gezondheid. Als je tegen een persoon schreeuwt, maakt die persoon stress-hormonen aan. Onderzoek wijst uit dat jijzelf dan ook deze stress-hormonen in je lichaam aanmaakt. Dus negativisme schaadt niet alleen de ander maar ook jouzelf.
Kortom, DOESLIEF juist in je relatie! Dan zorg je voor een relatie die je zo graag wilt. Een relatie die veilig, intiem en hartstochtelijk is. Waarin je mag en kan zijn wie je bent.
Heb je veel van bovenstaand herkend? Heb je moeite om bovenstaande patronen te doorbreken? Voel je je niet veilig en mis je de emotionele verbinding die je nodig hebt?
>>Boek hier een gratis kennismaking met Marc<<
Boekentip: Getting the love you want. Harville Hendrikx & Helen LaKelly Hunt