Sinds enige tijd heeft het onderwerp mij weer gepakt; “De 5 Talen van de Liefde”. Hoezo, 5 talen?, zal je misschien denken. Je kunt toch gewoon zeggen dat je van iemand houdt? Tja, was het maar zo simpel. Een paar weken geleden hebben 3 collega’s en ik een speciale workshop gewijd aan deze 5 talen. Prachtige inzichten kwamen boven tafel. Welke taal spreek jij? En versta jij de taal van de ander?
“De 5 Talen van de Liefde” is de titel van een boek geschreven door de Amerikaanse schrijver Gary Chapman. Het is al meer dan twintig jaar oud en er zijn miljoenen exemplaren over de gehele wereld verkocht. Geschreven door een relatietherapeut, die inzag dat veel stellen de verbinding met elkaar verloren door elkaars ‘taal’ niet te verstaan.
Hoe weet jij dat iemand van je houdt?
Volgens Chapman, hebben we allemaal een ‘moedertaal’ in de liefde. Al tonen en krijgen we liefde in elk van de vijf talen, toch is er één taal die bij ons meer resoneert dan de andere. Een taal waarin we het allerbest begrijpen dat de ander van ons houdt. Als wij aangesproken worden in deze taal, dan wordt onze ‘liefdestank’ gevuld. Beter dan dat gebeurt in een andere taal.
Als we niet aangesproken worden in onze moedertaal, zullen we dat ervaren als te weinig liefde krijgen. Zo kan het gebeuren dat onze liefdestank langzaam leeg raakt. Als deze liefdestank steeds verder leegloopt, komt er een moment dat we geen liefde meer voelen voor de ander. Een groot gevaar voor de relatie!
Wat zijn de 5 Talen van de Liefde?
De 5 Talen van de Liefde zijn de volgende:
- Positieve woorden. Complimenten, waardering, aanmoediging. Bevestiging, liefdevolle berichten. Je zegt: “Wat ben je mooi vandaag. Ik weet dat jij dat kan. Ik ben trots op jou. Ik geloof in je. Jij bent belangrijk voor mij.”
- Samen zijn, quality time. Samen activiteiten ondernemen, samen praten, echt de tijd voor elkaar nemen. Echt aandacht schenken aan elkaar. Samen leuke dingen doen.
- Lichamelijk contact. Knuffelen, kussen, hand in hand lopen, een hug geven, vrijen. Letterlijk voelen dat iemand van je houdt.
- Kadootjes. Met zorg uitgezochte kadootjes. Hierbij is het gebaar belangrijk, niet de prijs. Bloemen, een kaartje, een mooie schelp, een lief appje, een snoepje op je kussen, een verrassingsfeest.
- Dienstbaarheid. Klusjes doen, werkjes verrichten, zoals stofzuigen, de was doen, het gras maaien. Lekker koken, het huis gezellig maken. Kortom, helpen, bijspringen, iets overnemen.
“Marc, wat is jouw moedertaal van de liefde?” Om dit bij mijzelf te achterhalen ben ik mijn eigen gedrag gaan bekijken. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om mijn vrienden en vriendinnen een knuffel te geven als begroeting. Ik vind het fijn om iemand door het haar te strelen, en ja, ik lig in bed graag lepeltje-lepeltje… Mijn taal is dus lichamelijk contact. Wil je mij laten ‘verstaan’ dat je me mag, raak me dan liefdevol aan.
Lang heb ik wel gevoeld dat mijn eerste taal lang niet bij iedereen om nummer 1 staat. Begrijpen deed ik dit veel minder. Zo twijfelde ik regelmatig aan de liefde van de ander voor mij. Ze brachten wel kadootjes mee, gaven me complimentjes en wilde graag iets met me gaan doen. Echter, ik verstond de andere talen niet, hoe hard de ander mij in een andere taal ook toesprak! Ja, rationeel kon ik het wel verzinnen, ik zag het immers aan de andere uitdrukkingsvormen. Maar ook echt verstaan? Ik twijfelde en begon echt te balen als mijn taal van de liefde lang niet meer gesproken werd door mijn vrienden, vriendinnen, partner.
Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, de liefdestaal van mijn vrouw is een andere dan die van mij. Zolang ik haar aanspreek in mijn liefdestaal, ervaart zij dat niet als echte liefde, hoe goed ik ook mijn best doe. Ik heb echt moeten leren, haar in haar taal aan te spreken. En nog! Daar het niet mijn eerste taal is, moet ik hier dus (een beetje) moeite voor doen.
Hoe leer je een taal ontdekken?
Het blijkt heel vaak dat de liefdestaal van de mensen om je heen anders is dan die van jezelf. Hoe leer je nu hun taal te ontdekken? Eén van de beste vragen om te stellen is: “Hoe weet jij dat ik van je hou?”, of “Hoe merk jij dat jij veel voor mij betekent?” Het antwoord op deze vraag is vaak een weerspiegeling van hun eerste liefdes-moederstaal. Logisch, men geeft vaak antwoord in de taal die zij zelf het beste spreken. Ook in kritiek die je krijgt, kun je de moedertaal horen. Bijvoorbeeld, als zij vooral klaagt over het feit dat jij geen tijd met haar doorbrengt, is haar liefdestaal wellicht ‘samen zijn’. Als jij elke dag zegt dat je van haar houdt, maar zij dat niet gelooft omdat je nooit iets voor haar doet, zou haar taal wel eens ‘dienstbaarheid’ kunnen zijn. Je moedertaal in de liefde leren kennen, betekent dat je kan vragen of je partner zijn/haar liefde op die manier kan tonen.
Een goede relatie? Leer de taal van je partner
Het moge duidelijk zijn, als je langdurig een goede relatie wil hebben, is het goed om de taal van de ander te leren spreken. De taal van de ander leren spreken kost moeite, zo heb ik ook zelf ervaren. Verliefd worden, dat gaat vanzelf. Als je verliefd bent kost het geen moeite om de ander op alle manieren je liefde te laten zien. Maar als je, na gemiddeld twee jaar, van de roze wolk afdondert, dan heb je iets anders nodig. Chapman geeft daarvoor dus gereedschap: leer je eigen taal kennen, en leer de taal van je geliefde spreken. Wil je weten hoe? Komende tijd geven wij nog meer workshops over de 5 Talen van de Liefde en we zijn te beluisteren in een room op Clubhouse. Ik wens je veel liefde toe, in klare taal!
Zie ook mijn andere blogs of download mijn GRATIS E-Book. Nieuwsgierig hoe je jullie patronen kunt doorbreken? Neem contact op om kennis te maken.