Een veel voorkomend thema in relaties is bindingsangst. In mijn praktijk krijg ik hier dus ook regelmatig mee te maken. Als bindingsangst problemen veroorzaakt in je relatie of zelfs een relatie in de weg zit, kan dit heel ingrijpend zijn. Heb je moeite om binnen relaties de diepte in te gaan? Zodra iemand te dichtbij komt heb je dan het gevoel te willen vluchten? Door bindingsangst kun je moeite hebben om je aan iemand te hechten. Dit kan de relatie serieus in gevaar brengen.
Wat is bindingsangst precies? Waar komt het vandaan en wat kun je er aan doen als je het bij jezelf of je partner herkent?
Bindingsangst, wat is dit?
Als je het moeilijk vindt om je aan iemand te hechten, kun je bindingsangst ervaren. Je neemt afstand wanneer een contact emotioneel of fysiek te intiem voor je wordt. Jouw contacten blijven vaak oppervlakkig. Je krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel. Vaste afspraken maken, je ergens aan binden, vind je moeilijk.
Ergens ben je bang de controle te verliezen en risico’s vermijd je liever. De relaties die je aangaat zijn vaak niet serieus en je doet er weinig je best voor. Of, sterker nog, je vermijd liefdesrelaties helemaal. En toch heb jij natuurlijk ook behoefte aan liefde! Helaas, jouw angst voor verlies zit je in de weg.
Wat zijn oorzaken?
Er zijn verschillende oorzaken van bindingsangst. Eén van de oorzaken van bindingsangst ligt meestal in je (vroege jeugd). Ook vervelende ervaringen binnen vorige relaties kunnen oorzaken zijn.
De allereerste band die je als jong kind opbouwt, is de band met je ouders/verzorgers. Dit wordt in de literatuur ook wel hechting genoemd. Deze hechting kan zich veilig of onveilig ontwikkelen. Deze band, die je opbouwt in je eerste levensjaren, is van invloed op het verloop van jouw verdere sociaal-emotionele, taal- en cognitieve ontwikkeling.
Deze hechting is dus erg belangrijk. Waarschijnlijk heeft de manier waarop jij als kind gehecht bent ook nu nog invloed op hoe jij (intieme) relaties aangaat. Op welke manier was jouw ouder of verzorger fysiek of emotioneel aan- of afwezig? In wat voor een soort omgeving groeide je op? Voelde jij je veilig of juist onveilig? Kreeg je veel of juist weinig liefdevolle aandacht?
Ervaringen, zoals een gevoel van onveiligheid of een gebrek aan liefdevolle aandacht uit je vroege jeugd, kunnen tot gevolg hebben dat je als volwassene je moeilijk hecht aan iemand. Je bent bang bent om verlaten te worden en je hebt moeite om mensen volledig te vertrouwen. Mensen die een sterke onveilige hechting ervaren, vermijden zelfs (liefdes)relaties.
Als je angst, onveiligheid, ervaart, trek je (onbewust) een muur op om jezelf te beschermen. Dit kan dus in je jeugd ontstaan zijn, maar ook in je volwassen leven. Bijvoorbeeld wanneer je te lang klem zat in een ongezonde relatie, je partner vreemdging, je geliefde plotseling overleed of bij een echtscheiding. Bindingsangst ontstaat op een moment dat liefde onveilig is.
Bindingsangst symptomen
Wat zijn nu symptomen van bindingsangst? Hoe kun je deze herkennen bij jezelf of bij een ander? Dit kan best lastig zijn. Het is niet eenvoudig je te realiseren dat bepaalde signalen duiden op bindingsangst. Ik zal er wat noemen:
- De relaties die je had waren nooit lang
- Je twijfelt al snel binnen je relatie
- Je hebt vaak ruzie met je partner
- Je hebt nog nooit een relatie gehad of bent degene die vaak relaties verbreekt
- Van een vaste/duurzame relatie krijg je een benauwd gevoel
- Je vindt het moeilijk om een relatie officieel te maken
- Je wilt wel een relatie, maar hebt altijd een excuus om geen relatie aan te gaan
- In een nieuwe relatie ben je heel kritisch
- Je voelt je aangetrokken tot onbereikbare mannen of vrouwen, zoals iemand die getrouwd is
- Je bent binnen een relatie bang om (weer) gekwetst te worden
- Voor jou is het lastig om emoties te delen met je partner
Kun je iets doen tegen bindingsangst
Bindingsangst betekent niet dat je geen behoefte hebt liefde. Het betekent ook niet dat je geen behoefte hebt aan een vaste en liefdevolle relatie. Het is de angst die je belemmert.
Door de muur die je hebt opgetrokken heb je je voor langere tijd beschermd. Dit gedrag heeft je in het verleden wellicht geholpen, maar lost nu niks op. Het is nu erg belangrijk dat je je gevoelens toe gaat laten in plaats van je er tegen te verzetten. Je mag bang zijn!
Hoe kom je vervolgens van bindingsangst af?
Herkennen en erkennen dat je last hebt van bindingsangst hebt is een eerste stap. Daarna kun je op zoek gaan naar de oorzaak. Wellicht is het goed hier hulp voor in te schakelen. Samen kunnen jullie ontdekken hoe bepaalde patronen jou belemmeren bij het aangaan van een duurzame relatie. Vervolgens kun je stap voor stap werken aan het doorbreken van deze patronen.
Wat als mijn partner bindingsangst heeft?
Wat als niet jijzelf maar je partner last heeft van bindingsangst? Zoals we inmiddels weten heeft een partner met bindingsangst veel moeite om mensen te vertrouwen. Dit vertrouwen komt langzaam als hij of zij zich veilig voelt binnen jullie relatie. Dit kost vaak veel tijd. Door met elkaar in gesprek te gaan kan je zorgen dat je toch samen een fijne relatie kan hebt. Communicatie is belangrijk binnen een relatie. Luister naar je partner en geef hem/haar een gevoel van veiligheid.
Spreek ook jouw behoeften en verwachtingen uit. Doe dit vanuit een verzoek en niet vanuit een eis.
Herken je je in bovenstaand artikel? Wil je meer weten? Kunnen jullie begeleiding gebruiken bij dit lastige thema? Aarzel niet en neem contact met mij op!
>>Maak kennis met Marc<<
Boekentip: Liefdes Bang, Hannah Cuppen